Góra lodowa bez pieczenia

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Góra lodowa z migdałami
Góra lodowa bez pieczenia
Góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto o imponującym wyglądzie, a naprawdę prostym wykonaniu. Całość zabiera tylko kilka chwil. Jego przygotowanie jest też proste.
Przygotowanie 30 min
935 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Masło (150 g)
  • Mascarpone (1000 g)
  • Cukier (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Migdały - płatki (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, tortownica 24 cm

Przepis na górę lodową bez pieczenia krok po kroku

Masło roztop w rondelku.

Zblenduj ciasteczka. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem

Rozłóż połowę ciasteczek na tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia.

W misce ubij śmietankę z cukrem na gładki krem.

Dodawaj do niej małymi partiami serek.

Połowę masy przełóż na ciasteczkowy spód, następnie wyłóż kolejną warstwę ciastek i masę.

Ciasto udekoruj płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na 30 minut.

Jak oceniasz przepis na górę lodową bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat góry lodowej bez pieczenia

Góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto o imponującym wyglądzie, a naprawdę prostym wykonaniu. Całość zabiera tylko kilka chwil. Jego przygotowanie jest też proste.

Przepis na górę lodową bez pieczenia to doskonały pomysł na wspaniały deser do kawy. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować ciasto góra lodowa, by było pyszne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej smakuje na zimno, To ciasto smaczne i ciekawe. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo słodki. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. Będzie idealnym wyborem na przyjęcia, zwłaszcza te dla dzieci, które wprost kochają tego typu słodkości. Pięknie się prezentuje, a do jego wykonania nie trzeba piekarnika. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza. To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie. Masa na górze jest nieco inspirowana sernikiem, jednak podawane jest w wersji na zimno. Dodatkowo robi się go z serkiem mascarpone, a nie twarogiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że całość będzie nieciekawa.

Alergeny w górze lodowej bez pieczenia

Lista alergenów dla góry lodowej bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze góry lodowej bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
419.40
935.27
Białko (g)
4.10
9.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
23.12
51.55
Węglowodany przyswajalne (g)
22.29
49.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
34.43
76.78
Tłuszcze nasycone (g)
29.18
65.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
11.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.29
150.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina C (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
245.26
546.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
103.10
229.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny góry lodowej bez pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania góry lodowej bez pieczenia

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mascarpone
1000 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Migdały - płatki
80 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 80 g
Koszt składników
55.00