Gołąbki ziemniaczane

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki ziemniaczane podane w żeliwnym garnuszku.
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki ziemniaczane to bardzo dobra propozycja na pyszne danie jarskie dla całej rodziny. Gołąbki z ziemniakami w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na święta bożego narodzenia.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
290 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 20 średnich sztuk (2000 g)
  • Kapusta biała pół średniej główki (800 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (500 g)
  • Pieczarki 15 średnich sztuk (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gołąbki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.

Gotuj ziemniaki przez 20 minut.

Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.

Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut.

Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część.

Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj.

Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą.

Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę.

Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Jak oceniasz przepis na gołąbki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków ziemniaczanych

Gołąbki ziemniaczane to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze gołąbki można podać także podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Przepis na gołąbki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, pieczarki, śmietana kremówka, kapusta biała, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut. Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część. Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj. Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą. Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę. Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne gołąbki z ziemniakami bez mięsa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Farsz ziemniaczany jest lekko klejący, można go przygotować także z dodatkiem marchewki lub pietruszki. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wegetariańskie gołąbki doskonale sprawdzą się jako potrawa na wigilię.

Alergeny w gołąbkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla gołąbków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gołąbków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszne gołąbki sprawdzą się doskonale w diecie wegetariańskiej. Można je także podać dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
72.60
290.40
Białko (g)
1.89
7.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
11.65
46.60
Węglowodany przyswajalne (g)
9.79
39.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
7.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.36
9.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
9.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
4.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.31
73.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
3.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.18
80.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.03
36.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
7.60
30.41
Potas (mg)
296.55
1186.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.07
68.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.93
183.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.05
64.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków ziemniaczanych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków ziemniaczanych

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
20 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Kapusta biała
800 g
pół średniej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Cebula
500 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
27.00