Przepis na gołąbki ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.

Gotuj ziemniaki przez 20 minut.

Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.

Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut.

Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część.

Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj.

Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą.

Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę.

Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Gołąbki ziemniaczane podane w żeliwnym garnuszku.
Gołąbki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
20.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
71

Gołąbki ziemniaczane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach ziemniaczanych

Gołąbki ziemniaczane to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze gołąbki można podać także podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Przepis na gołąbki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, pieczarki, śmietana kremówka, kapusta biała, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut. Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część. Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj. Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą. Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę. Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne gołąbki z ziemniakami bez mięsa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Farsz ziemniaczany jest lekko klejący, można go przygotować także z dodatkiem marchewki lub pietruszki. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wegetariańskie gołąbki doskonale sprawdzą się jako potrawa na wigilię.

Wartości odżywcze gołąbków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
72.60 kcal
290.40 kcal
Białko
1.89 g
7.57 g

Węglowodany w gołąbkach ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
11.65 g
46.60 g
Węglowodany przyswajalne
9.79 g
39.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
7.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
2.36 g
9.45 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
9.26 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.19 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.17 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
1.00 µg (mcg)
4.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
18.31 mg
73.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
3.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
20.18 µg (mcg)
80.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
9.03 µg (mcg)
36.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
7.60 mg
30.41 mg
Potas
296.55 mg
1186.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.07 mg
68.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
45.93 mg
183.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.05 mg
64.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
2.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
1.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków ziemniaczanych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla gołąbków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania gołąbków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
20 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Kapusta biała
800 g
pół średniej główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Cebula
500 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób