Gołąbki ziemniaczane
- Ziemniaki późne - 20 średnich sztuk (2000 g)
- Kapusta biała - pół średniej główki (800 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (500 g)
- Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na gołąbki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.
Gotuj ziemniaki przez 20 minut.
Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.
Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut.
Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część.
Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj.
Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą.
Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę.
Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków ziemniaczanych
Gołąbki ziemniaczane to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze gołąbki można podać także podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Przepis na gołąbki ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, pieczarki, śmietana kremówka, kapusta biała, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Wystudź ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w garnku, gotuj przez około 10-15 minut. Oddziel liście od kapusty i odetnij nożem twardą część. Nakładaj farsz w liście kapusty i zawijaj. Umieść gołąbki w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj gołąbki przez 70 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni razem z cebulą. Dopraw solą, pieprzem i wlej śmietanę. Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszne gołąbki z ziemniakami bez mięsa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Farsz ziemniaczany jest lekko klejący, można go przygotować także z dodatkiem marchewki lub pietruszki. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wegetariańskie gołąbki doskonale sprawdzą się jako potrawa na wigilię.
Alergeny w gołąbkach ziemniaczanych
Lista alergenów dla gołąbków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze gołąbków ziemniaczanych
Gołąbki ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszne gołąbki sprawdzą się doskonale w diecie wegetariańskiej. Można je także podać dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.