Gołąbki z mięsem

Opublikowano: 25.04.2021 r., 17:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z mięsem przed gotowaniem
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z mięsem to idealna opcja dla miłośników tradycyjnych dań. W tej wersji gołąbki są pyszne i aromatyczne. Będą idealną opcją dla osób z insulioopornością.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 60 min
349 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Kapusta biała - 1 średnia sztuka (1500 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (720 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, tarka

Przepis na gołąbki z mięsem krok po kroku

Mięso mielone przełóż do dużej miski dodaj startą cebulę, a także sól, pieprz i mielony czosnek. Wszystko razem wymieszaj.

Kapustę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Zostaw we wrzątku przez 10 minut. Wyciągnij i obierz liście. Pierwsze liście umieść na spodzie garnka. Z pozostałych liści wykrój zgrubiałe części.

Na środku każdego liścia umieść sporą ilość farszu. Brzegi kapusty zwiń do środka, a resztę zroluj. Gotowe gołąbki układaj ciasno obok siebie w garnku. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 60 minut, aż zmiękną.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z mięsem

Gołąbki z mięsem są pysznym pomysłem na obiad, szczególnie dla osób, które uwielbiają tradycyjne dania, jednak muszą pilnować niskiego indeksu glikemicznego w diecie. W tym przepisie dominuje mięso dlatego całość ma naprawdę niski ładunek glikemiczny, a w dodatku całość jest bezglutenowa. Gołąbki choć nie mają ryżu wciąż są pyszne i sycące. Idealnie pasują do pysznego sosu pomidorowego. Farsz mięsny idealnie komponuje się z gotowaną kapustą, a jego wykonanie jest niezwykle łatwe. Do farszu idealnie sprawdzi się mielone mięso wieprzowe, które dzięki dodatkowi tłuszczu będzie bardziej soczyste. Można również skorzystać z drobiu, w takiej opcji gołąbki będą bardziej fit, jednak farsz będzie dość suchy.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z mięsem, które będą pyszne, a farsz dobrze doprawiony i odpowiednio klejący, to ten przepis będzie idealny. Gołąbki, które z niego powstają są naprawdę smaczne i nie da się przejść obok nich obojętnie. Kapusta nie rozpada się i nie jest rozgotowana, dzięki czemu całość prezentuje się naprawdę apetycznie i dekoracyjnie. Mięso na gołąbki powinno być mielone, dzięki temu lepiej się połączy w farszu, a także niepoddane żadnej obróbce termicznej. Mięso ugotuje się już w potrawie, dzięki czemu wszystko to co najlepsze zostanie w środku kapusty.

Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić gołąbki z mięsem, jednak bez ryżu, tak by całość była wciąż pyszna i sycąca, a farsz spójny, to korzystając z tego przepisu właśnie takie danie uzyskasz. Gołąbki robi się tylko z mięsa mielonego i kapusty, z niewielkim dodatkiem cebuli, dzięki czemu całość jest naprawdę tania i wszystko robi się super łatwo.

Gołąbki z samym mięsem sprawdzą się idealnie w dietach o obniżonej zawartości węglowodanów, czy tych z niskim indeksem glikemicznym. Są również świetnym pomysłem na obiad dla amatorów mięsnych dań. Na pewno posmakują wszystkim, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Wszystkie składniki powinny być najlepszej jakości tak, by uzyskać idealnie pyszne danie, które zachwyci nawet największego krytyka kulinarnego.

Alergeny w gołąbkach z mięsem

Lista alergenów dla gołąbków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
75.89
349.11
Białko (g)
4.65
21.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
3.41
15.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
9.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
4.98
22.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
12.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.20
10.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
2.09
Cholesterol (mg)
16.69
76.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
5.81
26.72
Witamina B6 (mg)
0.15
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.75
Witamina C (mg)
18.68
85.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
2.13
Tiamina (mg)
0.21
0.94
Ryboflawina (mg)
0.08
0.37
Niacyna (mg)
1.15
5.29
Foliany (µg (mcg))
23.15
106.47
Beta karoten (µg (mcg))
48.98
225.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
92.62
426.06
Potas (mg)
160.32
737.49
Wapń (mg)
24.59
113.11
Fosfor (mg)
55.15
253.70
Magnez (mg)
10.93
50.30
Żelazo (mg)
0.46
2.11
Cynk (mg)
0.61
2.82
Miedź (mg)
0.03
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z mięsem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z mięsem

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Kapusta biała
1500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Koszt składników
54.00