Gołąbki z mięsem
- Mięso mielone wieprzowe (700 g)
- Kapusta biała - 1 średnia sztuka (1500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (720 ml)
Przepis na gołąbki z mięsem krok po kroku
Mięso mielone przełóż do dużej miski dodaj startą cebulę, a także sól, pieprz i mielony czosnek. Wszystko razem wymieszaj.
Kapustę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Zostaw we wrzątku przez 10 minut. Wyciągnij i obierz liście. Pierwsze liście umieść na spodzie garnka. Z pozostałych liści wykrój zgrubiałe części.
Na środku każdego liścia umieść sporą ilość farszu. Brzegi kapusty zwiń do środka, a resztę zroluj. Gotowe gołąbki układaj ciasno obok siebie w garnku. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 60 minut, aż zmiękną.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z mięsem
Gołąbki z mięsem są pysznym pomysłem na obiad, szczególnie dla osób, które uwielbiają tradycyjne dania, jednak muszą pilnować niskiego indeksu glikemicznego w diecie. W tym przepisie dominuje mięso dlatego całość ma naprawdę niski ładunek glikemiczny, a w dodatku całość jest bezglutenowa. Gołąbki choć nie mają ryżu wciąż są pyszne i sycące. Idealnie pasują do pysznego sosu pomidorowego. Farsz mięsny idealnie komponuje się z gotowaną kapustą, a jego wykonanie jest niezwykle łatwe. Do farszu idealnie sprawdzi się mielone mięso wieprzowe, które dzięki dodatkowi tłuszczu będzie bardziej soczyste. Można również skorzystać z drobiu, w takiej opcji gołąbki będą bardziej fit, jednak farsz będzie dość suchy.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z mięsem, które będą pyszne, a farsz dobrze doprawiony i odpowiednio klejący, to ten przepis będzie idealny. Gołąbki, które z niego powstają są naprawdę smaczne i nie da się przejść obok nich obojętnie. Kapusta nie rozpada się i nie jest rozgotowana, dzięki czemu całość prezentuje się naprawdę apetycznie i dekoracyjnie. Mięso na gołąbki powinno być mielone, dzięki temu lepiej się połączy w farszu, a także niepoddane żadnej obróbce termicznej. Mięso ugotuje się już w potrawie, dzięki czemu wszystko to co najlepsze zostanie w środku kapusty.
Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić gołąbki z mięsem, jednak bez ryżu, tak by całość była wciąż pyszna i sycąca, a farsz spójny, to korzystając z tego przepisu właśnie takie danie uzyskasz. Gołąbki robi się tylko z mięsa mielonego i kapusty, z niewielkim dodatkiem cebuli, dzięki czemu całość jest naprawdę tania i wszystko robi się super łatwo.
Gołąbki z samym mięsem sprawdzą się idealnie w dietach o obniżonej zawartości węglowodanów, czy tych z niskim indeksem glikemicznym. Są również świetnym pomysłem na obiad dla amatorów mięsnych dań. Na pewno posmakują wszystkim, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Wszystkie składniki powinny być najlepszej jakości tak, by uzyskać idealnie pyszne danie, które zachwyci nawet największego krytyka kulinarnego.
Alergeny w gołąbkach z mięsem
Lista alergenów dla gołąbków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z mięsem
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.