Futomaki w tempurze
- Ryż do sushi (400 g)
- Arkusze nori (24 g)
- Ocet ryżowy (100 ml)
- Cukier (35 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Ogórek (80 g)
- Majonez (60 g)
- Olej rzepakowy (450 ml)
- Sos sojowy (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Woda gazowana (125 ml)
Przepis na futomaki w tempurze krok po kroku
Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany, lekko ostudzony ryż zmieszaj z octem, sosem sojowym, szczyptą soli i cukrem.
Ogórka przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona i pokrój ogórka w paski.
Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej, a na niej umieść liść Nori.
Na nori ułóż ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 c m.
Przy dolnej krawędzi posmaruj ryż warstwą majonezu. Na nim ułóż łososia i ogórka. Zwiń delikatnie rulon.
Uformuj dzięki bambusowej macie równą rolkę.
Mąkę wymieszaj z wodą.
Rulon panieruj w przygotowanej tempurze. Wrzuć go na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty.
Sushi pokój na 6 kawałków.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat futomaki w tempurze
Futomaki w tempurze jest doskonałym sposobem na przygotowanie naprawdę ciekawego dania. Idealnie sprawdzi się dla miłośników rybnych potraw, zwłaszcza tych orientalnych. Sushi jest jednym z najlepiej znanych azjatyckich dań. Robi się je na bazie ryżu i innych dodatków, zwykle ryby. Całość zawija się w arkusze nori. Głównym składnikiem jest jednak ryba. Można użyć do przegotowania wielu różnych gatunków, najczęściej sięga się jednak po tuńczyka i łososia. Niektórzy wybierają również owoce morza, a zwłaszcza krewetki. . Sushi można zjadać nie tylko jako przekąskę, ale także jako posiłek. Dostarcza białka, tłuszczy i węglowodanów. Będzie więc odpowiednią opcją na w pełni zbilansowany posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić futomaki w tempurze, by było pyszne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie wyśmienitym wyborem. Powstaje z niego smaczne danie, które co najważniejsze nie jest tak skomplikowane, jak może się wydawać.
Przepis na futomaki w tempurze to doskonały pomysł na ciekawą przekąskę, która doskonale sprawdzi się na co dzień, ale i na imprezy. Najlepsze futomaki, to te przygotowane własnoręcznie na świeżo. Wiele osób obawia się, że do sushi należy używać tylko surowej ryby, w Polsce nie jest to jednak jedyna opcja. W restauracjach, ale również w wielu przepisach można znaleźć ciekawe pomysły na pyszne sushi na bazie ryby poddanej obróbce termicznej. Jeśli więc nie przepadasz za surową rybą lub obawiasz się zatrucia, to koniecznie sięgnij po ten przepis, w którym używa się tylko ryby gotowanej. Inne składniki sushi takie jak ryż, czy dodatki powinny być dobrej jakości, bez tego ciężko będzie przygotować smaczne sushi. Pamiętaj, że do jego przygotowania potrzebny będzie specjalny ryż, nie ten, którego zwykle używasz w kuchni do gotowania. Do przygotowywania sushi używa się ryżu o owalnym kształcie i krótkich ziarnach, których długość nie przekracza 5 mm. Jego cechą jest również wysoka zawartość skrobi, która sprawia, że po ugotowaniu ziarenka stają się lepkie i łatwo się sklejają, ułatwiając tym samym formowanie ryżowych krążków.
Alergeny w futomaki w tempurze
Lista alergenów dla futomaki w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze futomaki w tempurze
To opcja, która jest dostarcza sporo cennych kwasów tłuszczowych, więc może gościć w menu często.
Energia i białka
(737g)
Węglowodany
(737g)
Tłuszcze
(737g)
Składniki mineralne
(737g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.