Fit brownie z fasoli z malinami

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli z malinami
Fit brownie z fasoli z malinami
Fit brownie z fasoli z malinami to doskonała opcja na niezwykle smaczny wypiek, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też niezwykle zdrowy, ze względu na fasolę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
241 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Czekolada gorzka - (bez dodatku cukru) (200 g)
  • Daktyle (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Maliny (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na fit brownie z fasoli z malinami krok po kroku

W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.

W szklance wody namocz daktyle.

Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.

Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.

Na wiech ciasta ułóż umyte maliny.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na fit brownie z fasoli z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat fit brownie z fasoli z malinami

Fit brownie z fasoli z malinami to doskonała opcja na niezwykle smaczny wypiek, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale też niezwykle zdrowy, ze względu na fasolę.

Przepis na fit brownie z fasoli z malinami to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne desery nieco zdrowszej formie. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit brownie z fasoli z malinami, by było smaczne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do dekoracji wspaniale nadają się świeże maliny, które doskonale łączą się z czekoladą. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Co więcej, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok czekolady, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500. Nie należy zapominać też o fasoli, która ma w tym wypieku honorowe miejsce. Choć jest warzywem, nie zmienia smaku ciasta, a dodatkowo dodaje całości sporo białka. To sprawia, że wypiek ma mniejszy indeks glikemiczny. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się dobry blender, który pozwoli zmiksować fasolę na odpowiednią konsystencję.

Alergeny w fit brownie z fasoli z malinami

Lista alergenów dla fit brownie z fasoli z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze fit brownie z fasoli z malinami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na deser, która dostarcza sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
268.01
241.21
Białko (g)
4.84
4.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
31.59
28.43
Węglowodany przyswajalne (g)
26.24
23.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.35
4.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
8.44
7.60
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Glukoza (g)
3.96
3.56
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
3.82
3.44
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.07
0.06
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
14.10
12.69
Tłuszcze nasycone (g)
6.26
5.63
Tłuszcze nienasycone (g)
7.84
7.05
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
5.37
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
1.69
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.33
1.20
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
194.34
174.90
Potas (mg)
425.42
382.88
Wapń (mg)
59.60
53.64
Fosfor (mg)
156.15
140.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
66.64
59.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.68
2.42
Cynk (mg)
1.08
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.41
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.59
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit brownie z fasoli z malinami 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit brownie z fasoli z malinami

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Czekolada gorzka
200 g
(bez dodatku cukru)
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Daktyle
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
37.10