Faworki bez bicia
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Spirytus - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
Przepis na faworki bez bicia krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski.
Dodaj żółtka i spirytus, wymieszaj całą masę.
Stopniowo dodawaj śmietankę, wyrabiając ciasto w rękach.
Odstaw ciasto na 30 minut pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij rombu o długości 3-4 cm i zapleć kokardkę.
Olej mocno rozgrzej w garnku, usmaż chrusty na złocisty kolor.
Po usmażeniu posyp faworki cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat faworków bez bicia
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.
Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na faworki bez bicia, które będą tak samo kruche i smaczne jak tradycyjna wersja. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, śmietankę kremówkę, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.
Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.
Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach. Odstaw ciasto na 30 minut pod przykryciem, po tym czasie przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.
Sam widzisz, że ciasto na faworki bez bicia nie różni się dużo od ciasta na tradycyjne chrusty.
W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.
Skoro już wiesz, jak zrobić faworki bez bicia wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj smaczne, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze domowe łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w faworkach bez bicia
Lista alergenów dla faworków bez bicia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze faworków bez bicia
Po usmażeniu faworki połóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.