Farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Opublikowano: 17.11.2021 r., 20:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krokiety z farszem
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Idealny farsz do krokietów z kapustą i grzybami, każdy powinien mieć ten przepis szczególnie przed zbliżającymi się świetami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
148 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Suszone grzyby 2 garści (80 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka.

Zalej wodą i dodaj przyprawy, gotuj do miękkości.

Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na około godzinę.

W tym czasie na oleju rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj ugotowaną kapustę i grzyby.

Przesmaż wszystko dokładnie mieszając.

Farsz do krokietów gotowy.

Jak oceniasz przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat farszu do krokietów z kapustą i grzybami

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz przychodzę z pomocą. U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszne, używam go nie tylko do domowych krokietów ale także do pierogów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.

W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne jest gotowy.

Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz jak zrobić farsz do krokietów z kapustą i grzybami, spróbuj sam.

Alergeny w farszu do krokietów z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla farszu do krokietów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do krokietów z kapustą i grzybami

Wartości odżywcze farszu do krokietów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Postaw na domowe krokiety i pierogi w tym roku. Przepis na farsz możesz wykorzystać do obu potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
59.46
148.65
Białko (g)
2.81
7.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.56
21.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.14
10.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.43
11.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.77
4.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
3.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
2.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.82
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.17
32.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.72
16.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
542.41
1356.02
Potas (mg)
157.89
394.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.44
73.61
Żelazo (mg)
1.92
4.81
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do krokietów z kapustą i grzybami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do krokietów z kapustą i grzybami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
80 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
28.00
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
46.00