Farsz do jajek
- Żółtko jajka - ugotowane (10 szt.)
- Tuńczyk w sosie własnym (130 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (30 ml)
- Majonez (30 g)
- Suszone pomidory (30 g)
Przepis na farsz do jajek krok po kroku
W pojemniku blendera umieść ugotowane żółtka, tuńczyka, olej oraz majonez.
Składniki zmiksuj na gładką masę.
Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie pomidory dodaj do pasty z żółtek.
Gotowy farsz nakładaj do ugotowanych połówek białek jajka.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat farszu do jajek
Farsz do jajek to doskonały pomysł na nadzienie do jajek na święta wielkanocne. Smaczny farsz możemy wykorzystać także do przygotowania pysznej przystawki na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na farsz do jajek jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykładania farszu niezbędne będą następujące produkty: żółtka jaj, tuńczyk w sosie własnym, olej rzepakowy, majonez, suszone pomidory oraz przyprawy (sól oraz pieprz).
Jak zrobić farsz do jajek? W pojemniku blendera umieść ugotowane żółtka, tuńczyka, olej oraz majonez. Składniki zmiksuj na gładką masę. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pomidory dodaj do pasty z żółtek. Gotowy farsz nakładaj do ugotowanych połówek białek jajka.
Majonez to gęsta emulsja, którą wytwarza się z oleju, żółtek jaj oraz dodatków smakowych. Do emulgacji tłuszczów w procesie przygotowania majonezu najczęściej wykorzystywany jest ocet winny lub sok ze świeżej cytryny. Do przygotowania majonezu często wykorzystywana jest również musztarda, która pełni funkcję stabilizującą oraz nadaje charakterystyczny smak majonezu. Warto pamiętać, że majonez jest wysokokalorycznym produktem, dlatego osoby dbające o linię powinny ograniczyć jego spożycie. Dobrą propozycją na obniżenie kaloryczności potraw z majonezem jest wykorzystanie mieszanki majonezu z jogurtem naturalnym.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie.
Podsumowując prosty przepis na najlepszy farsz do jajek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek wielkanocnych, a także serwowanych podczas imprez z rodziną lub znajomymi. Farsz jest dobry bezpośrednio po przygotowaniu i należy podawać go na zimno.
Alergeny w farszu do jajek
Lista alergenów dla farszu do jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze farszu do jajek
Farsz do jajek to doskonała propozycja na włączenie do diety ryb. Farsz świetnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek serwowanych na Wielkanoc.
Energia i białka
(42g)
Węglowodany
(42g)
Tłuszcze
(42g)
Witaminy
(42g)
Składniki mineralne
(42g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.