Dufinki

Opublikowano: 16.07.2022 r., 17:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dufinki
Dufinki
Domowe dufinki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do dania głównego. Zobacz, jak przygotować domowe dufinki i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
109 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na dufinki krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ostudź ziemniaki, a następnie rozgnieć je za pomocą widelca.

Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną dodaj odrobinę soli i wymieszaj.

Uformuj kulki ziemniaczane i obtocz w bułkę tartą.

Usmaż kulki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na dufinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat dufinek

Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj tradycyjne dufinki ziemniaczane, smażone kulki ziemniaczane. Przepis na dufinki jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.

Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane będą idealne jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzyw.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Dokładnie jak zrobić dufinki opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, że domowe dufinki są najlepsze. Będzie to najlepszy pomysł na dodatek do Twojego obiadu.

Alergeny w dufinkach

Lista alergenów dla dufinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze dufinek

na 100g gotowej potrawy

Usmażone kulki połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
218.18
109.09
Białko (g)
7.32
3.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
38.82
19.41
Węglowodany przyswajalne (g)
37.03
18.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
3.76
1.88
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
1.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.09
10.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.17
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.07
31.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
107.38
53.69
Potas (mg)
305.51
152.75
Wapń (mg)
39.18
19.59
Fosfor (mg)
97.29
48.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.67
14.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.60
1.30
Cynk (mg)
0.70
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dufinek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dufinek

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
25.80