Dufinki
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na dufinki krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ostudź ziemniaki, a następnie rozgnieć je za pomocą widelca.
Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną dodaj odrobinę soli i wymieszaj.
Uformuj kulki ziemniaczane i obtocz w bułkę tartą.
Usmaż kulki na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat dufinek
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj tradycyjne dufinki ziemniaczane, smażone kulki ziemniaczane. Przepis na dufinki jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.
Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane będą idealne jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzyw.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.
Dokładnie jak zrobić dufinki opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, że domowe dufinki są najlepsze. Będzie to najlepszy pomysł na dodatek do Twojego obiadu.
Alergeny w dufinkach
Lista alergenów dla dufinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze dufinek
Usmażone kulki połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.