Drożdżówki

Opublikowano: 28.08.2021 r., 21:50 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże drożdżówki na różnych naczyniach
Drożdżówki
Drożdżówki to niezwykle szybkie bułeczki z ciasta drożdżowego z kruszonką, które nie wymagają długiego wyrabiania i wychodzą puszyste, miękkie i aromatyczne.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min
171 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% (300 ml)
  • Cukier - 50 g do kruszonki i 50 g do ciasta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na drożdżówki krok po kroku

Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

W misce wymieszaj mąkę z resztą cukru na ciasto.

Dodaj do miski wyrośnięty zaczyn, 2 jajka i dobrze wyrób ciasto.

Podziel je na mniejsze kawałki i uformuj bułeczki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosły.

Z reszty cukru, mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Roztrzep jajko z 3 łyżkami wody.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C przez 20 minut.

Po tym czasie wyłącz i uchyl piekarnik i zostaw bułeczki na 5 minut.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek

Przepis na drożdżówki to sprawdzony przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto drożdżowe, idealne dla miłośników słodkich wypieków z kruszonką. W moim domu rodzinnym najlepsze ciasto drożdżowe robiłam moja babcia, która bardzo długo wyrabiała ręcznie ciasto — nawet kilka godzin. Natomiast moja mama i ja nie przepadamy za długim wyrabianiem i wolimy ciasta, które są łatwe i robi się je ekspresowo, dlatego musiałyśmy spróbować zrobić proste i szybkie ciasto na drożdżówki.

Jest to przepis na klasyczne, domowe drożdżówki, ale możesz posypać je owocami lub zrobić z nich bułeczki ze swoimi ulubionymi dodatkami. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub szkoły, albo dodatkiem do kawy.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem, razem z bokami. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Drożdżówki przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest on niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Wtedy bułeczki są już dobre i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z dżemem owocowym lub twarożkiem oraz szklanką mleka.

Dokładną instrukcję jak zrobić drożdżówki, które wyjdą pyszne i delikatne, znajdziesz powyżej.

Alergeny w drożdżówkach

Lista alergenów dla drożdżówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki, ze względu na użytą białą mąkę i cukier, są wypiekiem o wysokim indeksie glikemicznym. Możesz go obniżyć zamieniając chociaż część białej mąki na pełnoziarnistą oraz używając słodzika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
268.19
171.64
Białko (g)
9.60
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
44.80
28.67
Węglowodany przyswajalne (g)
44.61
28.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
5.84
3.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.91
2.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.93
1.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Tiamina (mg)
0.52
0.33
Ryboflawina (mg)
0.34
0.22
Niacyna (mg)
3.50
2.24
Foliany (µg (mcg))
95.63
61.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
30.91
19.78
Potas (mg)
133.41
85.38
Wapń (mg)
48.44
31.00
Fosfor (mg)
119.88
76.72
Magnez (mg)
22.83
14.61
Żelazo (mg)
2.99
1.91
Cynk (mg)
1.03
0.66
Miedź (mg)
0.11
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
600 g
500 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cukier
100 g
50 g do kruszonki i 50 g do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
20.00