Drożdżówki
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Cukier - 50 g do kruszonki i 50 g do ciasta (100 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na drożdżówki krok po kroku
Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj mąkę z resztą cukru na ciasto.
Dodaj do miski wyrośnięty zaczyn, 2 jajka i dobrze wyrób ciasto.
Podziel je na mniejsze kawałki i uformuj bułeczki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosły.
Z reszty cukru, mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Roztrzep jajko z 3 łyżkami wody.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w 180 C przez 20 minut.
Po tym czasie wyłącz i uchyl piekarnik i zostaw bułeczki na 5 minut.
-
Naleśniki
-
Pancakes
-
Gofry
-
Placki z jabłkami
-
Racuchy
-
Naleśniki z serem
-
Parówka w cieście francuskim
-
Racuchy drożdżowe
-
Ryż z jabłkami
-
Placuszki twarogowe
-
Omlet na słodko
-
Bułki cynamonowe
-
Pudding chia
-
Granola
-
Bułki maślane
-
Chleb w jajku
-
Owsianka na mleku
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Śniadanie dla dzieci
Więcej informacji na temat drożdżówek
Przepis na drożdżówki to sprawdzony przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto drożdżowe, idealne dla miłośników słodkich wypieków z kruszonką. W moim domu rodzinnym najlepsze ciasto drożdżowe robiłam moja babcia, która bardzo długo wyrabiała ręcznie ciasto — nawet kilka godzin. Natomiast moja mama i ja nie przepadamy za długim wyrabianiem i wolimy ciasta, które są łatwe i robi się je ekspresowo, dlatego musiałyśmy spróbować zrobić proste i szybkie ciasto na drożdżówki.
Jest to przepis na klasyczne, domowe drożdżówki, ale możesz posypać je owocami lub zrobić z nich bułeczki ze swoimi ulubionymi dodatkami. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub szkoły, albo dodatkiem do kawy.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem, razem z bokami. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Drożdżówki przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest on niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Wtedy bułeczki są już dobre i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z dżemem owocowym lub twarożkiem oraz szklanką mleka.
Dokładną instrukcję jak zrobić drożdżówki, które wyjdą pyszne i delikatne, znajdziesz powyżej.
Alergeny w drożdżówkach
Lista alergenów dla drożdżówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek
Drożdżówki, ze względu na użytą białą mąkę i cukier, są wypiekiem o wysokim indeksie glikemicznym. Możesz go obniżyć zamieniając chociaż część białej mąki na pełnoziarnistą oraz używając słodzika.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.