Domowa chałka
- Mleko 3,2% - ciepłe (250 ml)
- Cukier - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - o temperaturze pokojowej (60 g)
Przepis na domową chałkę krok po kroku
Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 1 łyżki cukru oraz 4 łyżkami mąki.
Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
Następnie do mąki dodaj jedno jajko, masło, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.
Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.
Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
Więcej informacji na temat domowej chałki
Domowa chałka to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. Sprawdzony przepis na domową chałkę jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, drożdże, jajka, mąka pszenna, masło oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Chałkę możesz przygotować również z kruszonką.
Jak zrobić domową chałkę? Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 1 łyżki cukru oraz 4 łyżkami mąki. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie do mąki dodaj jedno jajko, masło, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując najlepsza chałka domowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła, jednak możemy ją podać również w wersji na słono. Smaczna i łatwa w przygotowaniu chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.
Alergeny w domowej chałce
Lista alergenów dla domowej chałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze domowej chałki
Domowa chałka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Chałka stanowi dobre źródło węglowodanów.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
-
mleko,
cukier,
jajka,
mąka pszenna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.