Zobacz pytania podobne do jak zapleść chałkę?
To może wydać Ci się interesujące
Jak zapleść chałkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli znudziło Ci się tradycyjne pieczywo na śniadanie lub chcesz trochę odmienić swoje kulinarne poranki w kuchni koniecznie postaw na chyba wszystkim znany rodzaj słodkiego pieczywa, jakim jest chałka.
Nie ma nic lepszego niż chałka z kruszonką, dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz z podstawowych składników bez większych problemów. Dowiesz się również jak zapleść chałkę, możesz zrobić to. 3 części, ale też z 4 lub z 6. Decyzja należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że im więcej wałków do zaplatania warkocza tym sprawa robi się bardziej skomplikowana.
Będzie to idealny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci w ciągu dnia, ale też na śniadanie.
Chałka powstaje z takich składników jak: mąka, mleko, masło, cukier oraz drożdże.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić chałkę i kruszonkę do niej?
W pierwszej kolejności z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj. Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta. Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki. Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Skoro już znasz mój przepis na chałkę z kruszonką oraz wiesz, jak wygląda jej zawijanie, koniecznie postaw na domową chałkę i przygotuj swój warkocz.
Domowa wersja będzie zawsze najlepsza, dlatego koniecznie zapamiętaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna i dobra dla całej rodziny.