Przepis na chałkę bezglutenową krok po kroku
- Mąka bezglutenowa 500 g
- Mleko 3,2% 400 ml ciepłe
- Cukier 40 g 10 płaskich łyżek stołowych
- Jajko 2 szt.
- Drożdże świeże 20 g
- Masło 50 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, masło, jedno jajko, mleko cukier, szczyptę soli i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.
Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Ich końce zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Chałka bezglutenowa - cechy przepisu
Więcej o chałce bezglutenowej
Chałka bezglutenowa to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. Dodatkowa pyszna, domowa chałka świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony przepis na chałkę bezglutenową jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka bezglutenowa (najlepiej przeznaczona do wypieków), mleko, cukier, jajka, drożdże, masło oraz sól. Podczas wyboru mąki warto zwrócić szczególną uwagę na znak przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Jak zrobić bezglutenową chałkę? Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, masło, jedno jajko, mleko cukier, szczyptę soli i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.Ich końce zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowując najlepsza chałka przygotowana na bazie mąki bezglutenowej to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania dla dzieci i dorosłych. Chałka doskonale sprawdzi się również jako deser z dodatkiem kawy, herbaty czy kakao. Smaczna i łatwa w przygotowaniu chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu.
Wartości odżywcze chałki bezglutenowej
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w chałce bezglutenowej
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na chałkę bezglutenową
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na chałkę bezglutenową
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chałce bezglutenowej
Lista alergenów dla chałki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko