Przepis na chałkę bezglutenową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, masło, jedno jajko, mleko cukier, szczyptę soli i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.

Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.

Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Ich końce zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.

W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

Chałka bezglutenowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Chałka bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
9.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Chałka bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chałce bezglutenowej

Chałka bezglutenowa to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. Dodatkowa pyszna, domowa chałka świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony przepis na chałkę bezglutenową jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka bezglutenowa (najlepiej przeznaczona do wypieków), mleko, cukier, jajka, drożdże, masło oraz sól. Podczas wyboru mąki warto zwrócić szczególną uwagę na znak przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Jak zrobić bezglutenową chałkę? Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, masło, jedno jajko, mleko cukier, szczyptę soli i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.Ich końce zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując najlepsza chałka przygotowana na bazie mąki bezglutenowej to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania dla dzieci i dorosłych. Chałka doskonale sprawdzi się również jako deser z dodatkiem kawy, herbaty czy kakao. Smaczna i łatwa w przygotowaniu chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu.

Wartości odżywcze chałki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
263.46 kcal
289.81 kcal
Białko
9.16 g
10.07 g

Węglowodany w chałce bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
34.95 g
38.45 g
Węglowodany przyswajalne
31.91 g
35.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.05 g
3.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
9.81 g
10.80 g
Tłuszcze nasycone
5.02 g
5.52 g
Tłuszcze nienasycone
4.80 g
5.28 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
3.25 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.85 g
2.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
50.42 mg
55.46 mg

Witaminy w przepisie na chałkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
57.68 µg (mcg)
63.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.59 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.25 mg
Retinol
56.74 µg (mcg)
62.42 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.19 mg
Niacyna
0.92 mg
1.02 mg
Foliany
33.05 µg (mcg)
36.36 µg (mcg)
Beta karoten
9.55 µg (mcg)
10.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chałkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
37.06 mg
40.77 mg
Potas
244.62 mg
269.09 mg
Wapń
75.43 mg
82.97 mg
Fosfor
264.38 mg
290.81 mg
Magnez
70.55 mg
77.61 mg
Żelazo
2.02 mg
2.22 mg
Cynk
1.88 mg
2.07 mg
Miedź
0.21 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki bezglutenowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chałce bezglutenowej

Lista alergenów dla chałki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chałki bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka bezglutenowa
500 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
400 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier
40 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na chałkę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób