Przepis na chałkę z kruszonką z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, thermomix

W naczyniu Thermomixa umieść mąką krupczatkę, 25 g masła, 20 g cukru waniliowego. Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia i odstaw do lodówki.

W naczyniu Thermomixa umieść 1 jajko, dodaj 2 żółtka, 100 g masła, cukier, 20 g cukru waniliowego, drożdże oraz mleko. Całość podgrzewaj przez 4 minuty / 37 stopni / obroty 2.

Wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i wyrabiaj Interwał / 3 minuty. Następnie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Każdą część podziel na trzy, równe części i uformuj je w podłużny wałeczek. Z trzech kawałków ciasta zapleć warkocz. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.

Gotowe warkocze ułóż obok siebie na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Pozostałe jajko rozmieszaj i posmaruj nim wierzch wyrośniętego ciasta. Z góry posyp przygotowaną kruszonką.

Piecz przez około 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Chałka z kruszonką z Thermomixa pokrojona na kromki na drewnianej desce
Chałka z kruszonką z Thermomixa
Koszt przygotowania dania
10.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1626 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Chałka z kruszoną Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chałce z kruszonką z Thermomixa

Chałka z kruszonką Thermomix to pyszny wypiek, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do posiłku nie tylko dla dzieci. W kuchni polskiej przygotowuje się ją na słodko, zaś w kuchni żydowskiej chałkę podaje się lekko słoną. Mianem chałki określa się puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne podane w formie zaplecionego warkocza. Dlatego też spotkać można ją pod nazwą plecionki.

Przepis na chałkę z kruszonką z Thermomixa warto rozpocząć od przygotowania kruszonki. Wystarczy wymieszać masło, cukier i mąkę w naczyniu Thermomixa. Następnie zagnieść w kulę i schować w lodówce. Ciasto na chałkę wykonasz z mąki, masła, cukru, jajek, żółtek, mleka i drożdży. Umieść w naczyniu Thermomixa umieść jajko, żółtka, masło, cukier, drożdże oraz mleko. Całość podgrzewaj, mieszając. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Zostaw ciasto na 30 minut w naczyniu Thermomixa, by wyrosło. W tym czasie blachę do pieczenia wyłóż papierem. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na pół. Każdą połowę podziel na 3 części i uformuj z nich wałeczki. Teraz zapleć ciasto w warkocz. W taki sam sposób przygotuj drugą część ciasta. Dzięki temu otrzymasz dwie chałki. Ułóż warkocze na blasze i zostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pozostałe jajko rozmieszaj i posmaruj wierzch chałek, po czym posyp je przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz przez 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chałkę z kruszonką w Thermomixie. Sam widzisz, że jest szybka w wykonaniu. Ta pyszna chałka będzie najlepsza nie tylko na śniadanie, ale również na kolację.

Ja bardzo często podaję tak wykonaną chałkę z masłem i konfiturą owocową lub wersji wytrawnej z szynką drobiową i warzywami. W obu tych wydaniach jest niezwykle dobra i smakuje całej rodzinie. Jeśli natomiast (jakimś cudem zapomniany) kawałek chałki się zeschnie, spokojnie można wykorzystać go do wykonania pulpetów mięsnych, warzywnych lub rybnych.

Wartości odżywcze chałki z kruszonką z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
325.25 kcal
1626.25 kcal
Białko
10.14 g
50.72 g

Węglowodany w chałce z kruszonką z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
41.56 g
207.82 g
Węglowodany przyswajalne
41.20 g
205.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
13.38 g
66.92 g
Tłuszcze nasycone
8.75 g
43.75 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
23.17 g

Witaminy w przepisie na chałkę z kruszonką z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6
0.10 mg
0.49 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.59 mg
2.94 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
1.84 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.93 mg
19.64 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
118.50 µg (mcg)
592.48 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chałkę z kruszonką z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
217.03 mg
1085.17 mg
Potas
133.11 mg
665.54 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
42.72 mg
213.58 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
130.90 mg
654.51 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
23.14 mg
115.71 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.36 mg
16.82 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
1.23 mg
6.15 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki z kruszonką z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chałce z kruszonką z Thermomixa

Lista alergenów dla chałki z kruszonką z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania chałki z kruszonką z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
30 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 30 g
Cukier waniliowy
20 g
20 g + 20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Masło
125 g
100 g + 25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
28.90
Jak oceniasz przepis na chałkę z kruszonką z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób