Przepis na fit chałkę krok po kroku
- Drożdże świeże 25 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml
- Miód 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Mąka pszenna typ 500 300 g
Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże.
Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka.
Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.
Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.
Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

(liczba kalorii)
Fit chałka - cechy przepisu
Więcej o fit chałce
Fit chałka to doskonały pomysł na dodatek do śniadania. Pyszna domowa chałka świetnie sprawdzi się również podana jako deser z dodatkiem kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na fit chałkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, jajka, olej rzepakowy, miód, mąka pszenna oraz sól.
Jak upiec fit chałkę? Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże. Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując najlepsza dietetyczna chałka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła, jednak możemy ją podać również w wersji na słono. Smaczna chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.
Wartości odżywcze fit chałki
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w fit chałce
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na fit chałkę
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na fit chałkę
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w fit chałce
Lista alergenów dla fit chałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500