Przepis na fit chałkę krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże.

Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka.

Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.

Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.

Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.

Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.

Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.

Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Fit chałka podana na drewnianej desce do krojenia.
Fit chałka
Koszt przygotowania dania
4.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Fit chałka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fit chałce

Fit chałka to doskonały pomysł na dodatek do śniadania. Pyszna domowa chałka świetnie sprawdzi się również podana jako deser z dodatkiem kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na fit chałkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, jajka, olej rzepakowy, miód, mąka pszenna oraz sól.

Jak upiec fit chałkę? Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże. Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując najlepsza dietetyczna chałka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła, jednak możemy ją podać również w wersji na słono. Smaczna chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.

Wartości odżywcze fit chałki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
318.60 kcal
286.74 kcal
Białko
12.39 g
11.16 g

Węglowodany w fit chałce

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
50.57 g
45.51 g
Węglowodany przyswajalne
50.13 g
45.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
7.55 g
6.80 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
2.06 g
Tłuszcze nienasycone
5.26 g
4.73 g

Witaminy w przepisie na fit chałkę

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.11 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.71 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.45 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.81 mg
4.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
143.86 µg (mcg)
129.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fit chałkę

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
36.53 mg
32.87 mg
Potas
145.99 mg
131.39 mg
Wapń
26.22 mg
23.60 mg
Fosfor
142.02 mg
127.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.64 mg
24.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.10 mg
3.69 mg
Cynk
1.50 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit chałki 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fit chałce

Lista alergenów dla fit chałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania fit chałki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na fit chałkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób