Fit chałka

Opublikowano: 26.07.2022 r., 15:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit chałka podana na drewnianej desce do krojenia.
Fit chałka
Fit chałka to doskonała propozycja na deser lub dodatek do śniadania. Warto podać ją z herbatą lub kawą. Koniecznie wypróbuj naszego prostego i szybkiego w przygotowaniu przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
286 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Miód 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na fit chałkę krok po kroku

Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże.

Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka.

Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.

Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.

Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.

Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.

Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.

Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na fit chałkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat fit chałki

Fit chałka to doskonały pomysł na dodatek do śniadania. Pyszna domowa chałka świetnie sprawdzi się również podana jako deser z dodatkiem kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na fit chałkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, jajka, olej rzepakowy, miód, mąka pszenna oraz sól.

Jak upiec fit chałkę? Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże. Następnie do miski dodaj miód, olej oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę, szczyptę soli i składniki wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie w miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując najlepsza dietetyczna chałka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu lub masła, jednak możemy ją podać również w wersji na słono. Smaczna chałka jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao lub herbatę.

Alergeny w fit chałce

Lista alergenów dla fit chałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze fit chałki

na 100g gotowej potrawy

Fit chałka to doskonała propozycja na smaczny deser. Chałka stanowi dobre źródło węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
318.60
286.74
Białko (g)
12.39
11.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
50.57
45.51
Węglowodany przyswajalne (g)
50.13
45.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
7.55
6.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
4.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.71
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.45
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.81
4.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
143.86
129.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
36.53
32.87
Potas (mg)
145.99
131.39
Wapń (mg)
26.22
23.60
Fosfor (mg)
142.02
127.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.64
24.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.10
3.69
Cynk (mg)
1.50
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit chałki 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit chałki

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
32.00