Chałka z serem

Opublikowano: 26.07.2022 r., 15:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chałka z serem podana na drewnianej desce do krojenia.
Chałka z serem
Chałka z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Chałka świetnie smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao na mleku. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
298 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% ciepłe (125 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser twarogowy półtłusty (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chałkę z serem krok po kroku

W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, 50 g mąki, 10 g cukru a następnie całość pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, 40 g cukru, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.

Misę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Twaróg wymieszaj z 20 gramami cukru.

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.

Z każdej części uformuj wałki o długości około 40 cm, następnie rozgnieć je, posmaruj serem i sklej, aby twaróg znalazł się wewnątrz wałka.

Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.

Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.

Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.

Z pozostałego cukru, masła oraz mąki zagnieć kruszonkę.

W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki, a następnie całość posyp kruszonką.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na chałkę z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chałki z serem

Chałka z serem pieczona to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Szybka domowa chałka twarogowa z kruszonką świetnie smakuje z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Przepis na chałkę z serem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mleko, drożdże świeże, masło, cukier, mąka pszenna, jajka, ser twarogowy półtłusty oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić chałkę z serem? W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, 50 g mąki, 10 g cukru, a następnie całość pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, 40 g cukru, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Misę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Twaróg wymieszaj z 20 gramami cukru. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 40 cm, następnie rozgnieć je, posmaruj serem i sklej, aby twaróg znalazł się wewnątrz wałka. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Z pozostałego cukru, masła oraz mąki zagnieć kruszonkę. W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki, a następnie całość posyp kruszonką. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, które jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, ponieważ jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu chałka serowa to idealny deser na niedzielę. Smaczna chałka świetnie sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie z dodatkiem kakao. Ciasto drożdżowe można przygotować także z drożdży instant. Najlepsza chałka jest dobra do spożycia od razu po ostudzeniu.

Alergeny w chałce z serem

Lista alergenów dla chałki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chałki z serem

na 100g gotowej potrawy

Chałka z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatek twarogu wzbogaca danie w białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
298.27
298.27
Białko (g)
8.94
8.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.22
43.22
Węglowodany przyswajalne (g)
43.07
43.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.38
10.38
Tłuszcze nasycone (g)
7.05
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
3.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Tiamina (mg)
0.41
0.41
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
2.76
2.76
Foliany (µg (mcg))
76.75
76.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
66.99
66.99
Potas (mg)
109.05
109.05
Wapń (mg)
42.19
42.19
Fosfor (mg)
110.88
110.88
Magnez (mg)
18.37
18.37
Żelazo (mg)
2.37
2.37
Cynk (mg)
0.84
0.84
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki z serem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki z serem

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
125 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy półtłusty
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Koszt składników
23.50