Chałka z kruszonką

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką
Nie masz pomysłu na słodkie śniadanie dla całej swojej rodziny? Poznaj mój dzisiejszy przepis na chałkę z kruszonką.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
1482 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (125 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chałkę z kruszonką krok po kroku

Z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka.

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże.

Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj.

Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta.

Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki.

Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na chałkę z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chałki z kruszonką

Nie ma nic lepszego niż maślana chałka z kruszonką, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz z podstawowych składników bez większych problemów.

Będzie to idealny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci w ciągu dnia, ale też na śniadanie.

Chałka powstaje z takich składników jak: mąka, mleko, masło, cukier oraz drożdże.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić kruszonkę na chałkę?

W pierwszej kolejności z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj. Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta. Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki. Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Skoro już znasz mój przepis na chałkę z kruszonką, przygotuj chałkę na słodko i przekonaj się, jaka jest pyszna. Domowa wersja będzie zawsze najlepsza.

Alergeny w chałce z kruszonką

Lista alergenów dla chałki z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze chałki z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować chałkę wegańską, możesz zamienić tradycyjne produkty na roślinne zamienniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
370.65
1482.61
Białko (g)
5.73
22.91
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.99
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
58.21
232.83
Węglowodany przyswajalne (g)
57.00
227.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.71
50.83
Tłuszcze nasycone (g)
8.49
33.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
16.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.55
14.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.53
130.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
111.87
447.49
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.42
Witamina C (mg)
0.03
0.13
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.64
Witamina E (mg)
0.35
1.42
Retinol (µg (mcg))
109.98
439.91
Tiamina (mg)
0.62
2.48
Ryboflawina (mg)
0.31
1.24
Niacyna (mg)
4.31
17.25
Foliany (µg (mcg))
128.36
513.44
Beta karoten (µg (mcg))
23.48
93.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
8.99
35.97
Potas (mg)
95.99
383.94
Wapń (mg)
30.41
121.63
Fosfor (mg)
73.32
293.27
Magnez (mg)
11.82
47.27
Żelazo (mg)
4.30
17.19
Cynk (mg)
0.50
2.01
Miedź (mg)
0.09
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki z kruszonką 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki z kruszonką

Koszt składników
13.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mleko 2%
125 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
13.80