Przepis na chałkę w jajku krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Chałkę pokrój na kromki o grubości 1 cm.

Do głębokiego talerza wybij jajka i roztrzep je z dodatkiem szczypty soli.

Do drugiego talerza wlej mleko.

Na patelni rozgrzej olej.

Kromki chałki obtocz w mleku oraz jajku.

Następnie na rozgrzanym oleju smaż kromki chałki z dwóch stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Gotowe chałki w jajku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Chałka w jajku podana na białym talerzu.
Chałka w jajku
Koszt przygotowania dania
2.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
94

Chałka w jajku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chałce w jajku

Chałka w jajku doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Domowa, smaczna chałka w jajku jest szybka w przygotowaniu. Możemy podać ją na słodko lub na słono. W wersji na słodko możemy polać ją miodem i podać z twarożkiem, natomiast w wersji na słono możemy podać ją z dodatkiem guacamole. Sprawdzony przepis na chałkę w jajku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przez to, co niezbędne będą następujące produkty spożywcze: chałka, mleko, jajka, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić chałkę w jajku? Chałkę pokrój na kromki o grubości 1 cm. Do głębokiego talerza wybij jajka i roztrzep je z dodatkiem szczypty soli. Do drugiego talerza wlej mleko. Na patelni rozgrzej olej. Kromki chałki obtocz w mleku oraz jajku. Następnie na rozgrzanym oleju smaż kromki chałki z dwóch stron do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe chałki w jajku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując najlepsza chałka w jajku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub samodzielne danie. Pyszna chałka w jajku doskonale smakuje zarówno z dodatkami na słodko, jak i na słono. Łatwa chałka jest dobra do spożycia na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek do chałki możesz podać herbatę lub sok. Dodatkowo chałkę na słono warto wzbogacić w warzywa sezonowe, ponieważ wzbogacą danie w wiele składników odżywczych.

Wartości odżywcze chałki w jajku

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki w jajku 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chałce w jajku

Lista alergenów dla chałki w jajku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na chałkę w jajku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chałka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania chałki w jajku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałka
400 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jak oceniasz przepis na chałkę w jajku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób