Deser z mleka kokosowego
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - z kartonu (250 ml)
- Kasza jaglana (75 g)
- Wiórki kokosowe (30 g)
- Migdały - siekane (30 g)
- Cukier (15 g)
- Olej kokosowy (5 ml)
- Ekstrakt waniliowy (1 ml)
- Herbatniki (60 g)
- Mleczko kokosowe - z puszki (125 ml)
- Wiórki kokosowe - do dekoracji (30 g)
Przepis na deser z mleka kokosowego krok po kroku
Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej wrzątkiem i odstaw na 2 min. Po tym czasie odcedź.
Kaszę przesyp do garnka i zalej mleczkiem kokosowym (z kartonu) z esencją waniliową. Gotuj pod przykryciem ok.20 min, do miękkości. Wystudź.
Do przestudzonej kasy dodaj mleczko kokosowe (z puszki), cukier, olej oraz odrobinę soku z cytryny. Zblenduj całość na krem.
Przygotuj naczynie do serwowania, na dno pokrusz herbatniki, a na nie wyłóż przygotowany krem.
Na wierzch wsyp wiórki kokosowe.
-
Legumina
-
Jaglanka
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z jabłkami
-
Sernik jaglany
-
Kulki kokosowe
-
Gofry jaglane
-
Sernik wegański
-
Gofry z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z owocami
-
Desery z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat deseru z mleka kokosowego
Deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na naprawdę szybki i smaczny posiłek na słodko. Jest bardzo odżywczy, ale również niezwykle aromatyczny, dzięki kokosowi.
Przepis na deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na wykorzystanie mleczka kokosowego na słodko. Dla wielu osób mleczko kokosowe kojarzy się w większości z kuchnią azjatycką. Jako dodatek do curry. To jednak niejedyna opcja, gdzie można wykorzystać te smaczny produkt. Ze względu na swoją kremową konsystencję, a także słodycz, doskonale sprawdza się ono we wszelkiego rodzaju deserach. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietany, dodatkowo jest w pełni roślinna, dlatego doskonale odnajduje się w kuchni roślinnej. Można wykorzystać je do przygotowania kremów, czy puddingów. Jest to więc dodatek niezwykle uniwersalny. Na szczęście z łatwością można spotkać go w każdym sklepie. Warto jednak zadbać o takie, które ma dobry skład. Dobry, czyli jak najprostszy. Najlepsze mleczko to takie, które ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Taka opcja jest w pełni bezpieczna i po prostu najlepsza. Opcje z większą ilością konserwantów lepiej omijać z daleka. Nadmiar tego typu substancji w diecie nie sprzyja zdrowiu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z mleka kokosowego, by był szybki, prosty i pyszny, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Ten domowy deser robi się w kilka chwil. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie. Mleko kokosowe to potoczna nazwa napoju uzyskiwanego w procesie ekstrakcji starego miąższu z kokosa i połączenia go z wodą. Napój z kokosa odznacza się świetnym smakiem oraz wieloma zastosowaniami w gastronomii. Sprawdzi się równie na diecie wegańskiej bądź dla osób chorujących na cukrzycę, nietolerancję laktozy czy celiakię. W powszechnym użyciu jest także nazwa mleczka (a nie mleka) kokosowego, co może powodować wątpliwość, czy jest to ten sam produkt. Większość osób używa obydwu nazw zamiennie, należy jednak pamiętać, że mogą one różnić się między sobą zawartością tłuszczu.
Alergeny w deserze z mleka kokosowego
Lista alergenów dla deseru z mleka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze deseru z mleka kokosowego
Ten deser zawiera dużo cukru, dlatego nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.