Deser z mleka kokosowego

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kokosowy w słoiczku
Deser z mleka kokosowego
Deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na naprawdę szybki i smaczny posiłek na słodko. Jest bardzo odżywczy, ale również niezwykle aromatyczny, dzięki kokosowi.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
709 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - z kartonu (250 ml)
  • Kasza jaglana (75 g)
  • Wiórki kokosowe (30 g)
  • Migdały - siekane (30 g)
  • Cukier (15 g)
  • Olej kokosowy (5 ml)
  • Ekstrakt waniliowy (1 ml)
  • Herbatniki (60 g)
  • Mleczko kokosowe - z puszki (125 ml)
  • Wiórki kokosowe - do dekoracji (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na deser z mleka kokosowego krok po kroku

Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej wrzątkiem i odstaw na 2 min. Po tym czasie odcedź.

Kaszę przesyp do garnka i zalej mleczkiem kokosowym (z kartonu) z esencją waniliową. Gotuj pod przykryciem ok.20 min, do miękkości. Wystudź.

Do przestudzonej kasy dodaj mleczko kokosowe (z puszki), cukier, olej oraz odrobinę soku z cytryny. Zblenduj całość na krem.

Przygotuj naczynie do serwowania, na dno pokrusz herbatniki, a na nie wyłóż przygotowany krem.

Na wierzch wsyp wiórki kokosowe.

Jak oceniasz przepis na deser z mleka kokosowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat deseru z mleka kokosowego

Deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na naprawdę szybki i smaczny posiłek na słodko. Jest bardzo odżywczy, ale również niezwykle aromatyczny, dzięki kokosowi.

Przepis na deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na wykorzystanie mleczka kokosowego na słodko. Dla wielu osób mleczko kokosowe kojarzy się w większości z kuchnią azjatycką. Jako dodatek do curry. To jednak niejedyna opcja, gdzie można wykorzystać te smaczny produkt. Ze względu na swoją kremową konsystencję, a także słodycz, doskonale sprawdza się ono we wszelkiego rodzaju deserach. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietany, dodatkowo jest w pełni roślinna, dlatego doskonale odnajduje się w kuchni roślinnej. Można wykorzystać je do przygotowania kremów, czy puddingów. Jest to więc dodatek niezwykle uniwersalny. Na szczęście z łatwością można spotkać go w każdym sklepie. Warto jednak zadbać o takie, które ma dobry skład. Dobry, czyli jak najprostszy. Najlepsze mleczko to takie, które ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Taka opcja jest w pełni bezpieczna i po prostu najlepsza. Opcje z większą ilością konserwantów lepiej omijać z daleka. Nadmiar tego typu substancji w diecie nie sprzyja zdrowiu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z mleka kokosowego, by był szybki, prosty i pyszny, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Ten domowy deser robi się w kilka chwil. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie. Mleko kokosowe to potoczna nazwa napoju uzyskiwanego w procesie ekstrakcji starego miąższu z kokosa i połączenia go z wodą. Napój z kokosa odznacza się świetnym smakiem oraz wieloma zastosowaniami w gastronomii. Sprawdzi się równie na diecie wegańskiej bądź dla osób chorujących na cukrzycę, nietolerancję laktozy czy celiakię. W powszechnym użyciu jest także nazwa mleczka (a nie mleka) kokosowego, co może powodować wątpliwość, czy jest to ten sam produkt. Większość osób używa obydwu nazw zamiennie, należy jednak pamiętać, że mogą one różnić się między sobą zawartością tłuszczu.

Alergeny w deserze z mleka kokosowego

Lista alergenów dla deseru z mleka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze deseru z mleka kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dużo cukru, dlatego nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
228.02
709.16
Białko (g)
4.34
13.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
25.57
79.53
Węglowodany przyswajalne (g)
22.69
70.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
8.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
12.99
40.40
Tłuszcze nasycone (g)
9.21
28.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
11.76
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.41
7.49
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina A (µg (mcg))
30.39
94.50
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.87
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.19
0.59
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.19
93.88
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.14
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.88
49.38
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.07
9.54
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
184.48
573.75
Potas (mg)
137.29
426.96
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
128.65
400.09
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.92
435.15
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.97
83.88
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
4.89
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
1.46
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: kasza jaglana, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mleka kokosowego 83
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z mleka kokosowego

Koszt składników
54.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
250 ml
z kartonu
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Kasza jaglana
75 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 75 g
Wiórki kokosowe
30 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Migdały
30 g
siekane
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej kokosowy
5 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 ml
Ekstrakt waniliowy
1 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 1 ml
Herbatniki
60 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Mleczko kokosowe
125 ml
z puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Wiórki kokosowe
30 g
do dekoracji
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
54.75