Czekodżem
- Śliwki (3000 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (300 g)
- Kakao niesłodzone (250 g)
Przepis na czekodżem krok po kroku
Śliwki bardzo dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Umieść śliwki w garnku, zasyp cukier i zacznij podgrzewać.
Śliwki gotuj ok. 2,5-3 h na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Dodaj kakao, wymieszaj i gotuj kolejne 30-60 minut.
Gorący czekodżem przekładaj do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręć i odstaw wieczkiem do dołu na ok. 15 minut.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat czekodżemu
Czekodżem to pomysł na pyszne, domowe słodkie przetwory w postaci oryginalnego dżemu owocowego z dodatkiem kakao. Możesz przygotować je z dowolnych owoców. Czekodżem śliwkowy to tylko jedna z wielu możliwości. Równie pyszny będzie dżem z czekoladą i malinami, truskawkami lub wiśniami. Śliwki to bardzo zdrowe owoce będące źródłem polifenoli, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które mają bardzo szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, warto przygotowywać z nich domowe przetwory, dzięki którym możliwe będzie cieszenie się ich smakiem przez dłuższy czas bez względu na porę roku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czekodżem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Składniki, które są niezbędne do tego, aby przygotować smaczny, domowy czekodżem dla dzieci i dorosłych to świeże, sezonowe śliwki na przykład węgierki, naturalne, ciemne kakao oraz coś do posłodzenia. Tradycyjnie wykorzystuje się w tym celu cukier, jednak warto zastąpić go ksylitolem. Dzięki temu czekodżem będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny. Przepis na czekodżem jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki będziesz podgrzewać w garnku z dodatkiem cukru lub ksylitolu, a na koniec połączysz z kakao. To wszystko, co musisz zrobić, pamiętaj jednak, że czas gotowania czekodżemu powinien wynosić ok. 3 godzin. Dlatego zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Czekodżem jest dobry na wiele okazji, świetnie sprawdzi się jako dodatek na przykład do owsianek, naleśników, placków, czy gofrów na słodko. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na najlepszy czekodżem śliwkowy.
Alergeny w czekodżemie
Lista alergenów dla czekodżemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czekodżem
Wartości odżywcze czekodżemu
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru czekodżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.