Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik

Przepis na cukinia faszerowana fetą krok po kroku

Cukinię przekrój na pół i wydrąż środek.

Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 st. C.

Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą.

Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw.

Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta.

Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

cukinia faszerowana fetą
Cukinia faszerowana fetą - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - cukinia faszerowana fetą

W skrócie
Kalorii w porcji
219 kcal
Wielkość
jednej porcji
300 g
Indeks glikemiczny
40

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej fetą

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz faszerować inne warzywa lub postawić na dodatek mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
73.29
219.87
Białko (g)
3.53
10.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.59
10.78
Węglowodany przyswajalne (g)
2.71
8.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.20
15.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
7.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
8.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
6.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.57
Cholesterol (mg)
48.14
144.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
45.12
135.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.44
34.31
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
1.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.08
87.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.72
65.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.84
530.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
129.90
389.70
Potas (mg)
192.18
576.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.91
194.74
Fosfor (mg)
75.99
227.96
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.38
40.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.47
Cynk (mg)
0.59
1.78
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej fetą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii faszerowanej fetą

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej fetą

Wegetariańska cukinia faszerowana fetą to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na cukinię faszerowaną serem fetą, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci tę drugą wersję, czyli bez mięsa.

Nasza nadziewana warzywami cukinia powstanie z kilku składników, zaopatrz się w jajka, cukinię, ser feta, pomidory, cebulę i oliwę z oliwek.

W pierwszej kolejności cukinię przekrój na pół i wydrąż środek. Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 stopniach. Dzięki czemu nie będzie ona taka twarda. Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następie jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw. Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta. Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasza zapiekana cukinia z pomidorami w wersji wege jest dobra do podania.

Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie też smaczna z suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilli oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Skoro już wiesz, jak zrobić faszerowaną cukinię koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej fetą

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidor
300 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
50.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na cukinia faszerowana fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób