Przepis na cukinia faszerowana fetą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik

Cukinię przekrój na pół i wydrąż środek.

Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 st. C.

Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą.

Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw.

Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta.

Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Często zadawane pytania

cukinia faszerowana fetą
Cukinia faszerowana fetą
Koszt przygotowania dania
16.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Cukinia faszerowana fetą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii faszerowanej fetą

Wegetariańska cukinia faszerowana fetą to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na cukinię faszerowaną serem fetą, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci tę drugą wersję, czyli bez mięsa.

Nasza nadziewana warzywami cukinia powstanie z kilku składników, zaopatrz się w jajka, cukinię, ser feta, pomidory, cebulę i oliwę z oliwek.

W pierwszej kolejności cukinię przekrój na pół i wydrąż środek. Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 stopniach. Dzięki czemu nie będzie ona taka twarda. Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następie jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw. Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta. Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasza zapiekana cukinia z pomidorami w wersji wege jest dobra do podania.

Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie też smaczna z suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilli oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Skoro już wiesz, jak zrobić faszerowaną cukinię koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
73.29 kcal
219.87 kcal
Białko
3.53 g
10.58 g

Węglowodany w cukinii faszerowanej fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.59 g
10.78 g
Węglowodany przyswajalne
2.71 g
8.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
2.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.20 g
15.61 g
Tłuszcze nasycone
2.42 g
7.27 g
Tłuszcze nienasycone
2.78 g
8.34 g
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
6.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
1.57 g
Cholesterol
48.14 mg
144.41 mg

Witaminy w przepisie na cukinia faszerowana fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
45.12 µg (mcg)
135.36 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
11.44 mg
34.31 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.63 mg
1.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
29.08 µg (mcg)
87.25 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.51 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.46 mg
1.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
21.72 µg (mcg)
65.17 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
176.84 µg (mcg)
530.51 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinia faszerowana fetą

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
129.90 mg
389.70 mg
Potas
192.18 mg
576.54 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
64.91 mg
194.74 mg
Fosfor
75.99 mg
227.96 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.38 mg
40.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
1.47 mg
Cynk
0.59 mg
1.78 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej fetą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii faszerowanej fetą

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania cukinii faszerowanej fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidor
300 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na cukinia faszerowana fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób