Cukinia faszerowana fetą
- Cukinia - 2 sztuki (400 g)
- Ser Feta (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Pomidor - 2 sztuki (300 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na cukinia faszerowana fetą krok po kroku
Cukinię przekrój na pół i wydrąż środek.
Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 st. C.
Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą.
Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw.
Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta.
Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Leczo z cukinii
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Tarta z warzywami
-
Spaghetti z cukinii
-
Leczo z kurczakiem
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej fetą
Wegetariańska cukinia faszerowana fetą to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na cukinię faszerowaną serem fetą, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.
Ja dzisiaj przedstawię Ci tę drugą wersję, czyli bez mięsa.
Nasza nadziewana warzywami cukinia powstanie z kilku składników, zaopatrz się w jajka, cukinię, ser feta, pomidory, cebulę i oliwę z oliwek.
W pierwszej kolejności cukinię przekrój na pół i wydrąż środek. Cukinię dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek, upiecz w piecu przez 15 minut w 180 stopniach. Dzięki czemu nie będzie ona taka twarda. Pomidory sparz i usuń skórę, pokrój w mniejszą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następie jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do warzyw. Wszystko przelej do wydrążonych cukinii, na wierzch dodaj ser feta. Zapiecz cukinie w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Nasza zapiekana cukinia z pomidorami w wersji wege jest dobra do podania.
Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie też smaczna z suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilli oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Faszerowane warzywa idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Skoro już wiesz, jak zrobić faszerowaną cukinię koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna.
Alergeny w cukinii faszerowanej fetą
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej fetą
W podobny sposób możesz faszerować inne warzywa lub postawić na dodatek mięsa.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.