Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 11x31 cm, rondel

Przepis na comber czekoladowy krok po kroku

Masło roztop w garnku, dodaj cukier, kakao, cztery łyżki wody i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając masę.

Następnie odlej pół szklanki masy na polewę.

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.

Pozostałą masę czekoladową przełóż do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i dokładnie wymieszaj.

Na koniec do masy czekoladowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia i wyciągnij z blaszki do pieczenia.

Herbatę wymieszaj ze spirytusem i nasącz ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia polewy czekoladowej.

Comber czekoladowy podany na metalowym talerzyku.
Comber czekoladowy - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - comber czekoladowy

W skrócie
Kalorii w porcji
445 kcal
Wielkość
jednej porcji
115 g
Indeks glikemiczny
67

Wartości odżywcze combra czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Comber czekoladowe to doskonały pomysł na smaczny deser. Danie zawiera alkohol, dlatego nie jest wskazane dla osób niepełnoletnich.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
387.51
445.63
Białko (g)
7.18
8.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
37.58
43.22
Węglowodany przyswajalne (g)
36.09
41.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
24.25
27.88
Tłuszcze nasycone (g)
13.27
15.26
Tłuszcze nienasycone (g)
10.98
12.63
Cholesterol (mg)
95.15
109.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
163.22
187.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
160.45
184.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.31
Ryboflawina (mg)
0.20
0.23
Niacyna (mg)
1.79
2.06
Foliany (µg (mcg))
52.81
60.73
Beta karoten (µg (mcg))
33.64
38.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
24.21
27.84
Potas (mg)
213.32
245.32
Wapń (mg)
64.55
74.23
Fosfor (mg)
166.39
191.35
Magnez (mg)
36.62
42.11
Żelazo (mg)
2.28
2.62
Cynk (mg)
0.89
1.02
Miedź (mg)
0.29
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny combra czekoladowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze czekoladowym

Lista alergenów dla combra czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Więcej informacji na temat combra czekoladowego

Comber czekoladowy z orzechami to doskonały pomysł na ciasto z ponczem na bazie herbaty oraz spirytusu. Placek doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty, dlatego warto przygotować ten wypiek na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Wykorzystanie ponczu sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Przepis na comber czekoladowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, kakao, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, herbata czarna, spirytus oraz orzechy włoskie. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić comber czekoladowy? Masło roztop w garnku, dodaj cukier, kakao, cztery łyżki wody i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając masę. Następnie odlej pół szklanki masy na polewę. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pozostałą masę czekoladową przełóż do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy czekoladowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia i wyciągnij z blaszki do pieczenia. Herbatę wymieszaj ze spirytusem i nasącz ciasto. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia polewy czekoladowej.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując najlepszy comber czekoladowy z bakaliami stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek orzechów wzbogaca ciasto w wiele substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Szacunkowy koszt przygotowania combra czekoladowego

Koszt składników
77.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Herbata czarna napar bez cukru
125 ml
pół szklanki
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 125 ml
Spirytus
30 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 ml
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
77.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na comber czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób