Comber czekoladowy
- Masło (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Jajko (3 szt.)
- Herbata czarna napar bez cukru - pół szklanki (125 ml)
- Spirytus (30 ml)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na comber czekoladowy krok po kroku
Masło roztop w garnku, dodaj cukier, kakao, cztery łyżki wody i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając masę.
Następnie odlej pół szklanki masy na polewę.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Pozostałą masę czekoladową przełóż do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i dokładnie wymieszaj.
Na koniec do masy czekoladowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia i wyciągnij z blaszki do pieczenia.
Herbatę wymieszaj ze spirytusem i nasącz ciasto.
Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.
Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia polewy czekoladowej.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat combra czekoladowego
Comber czekoladowy z orzechami to doskonały pomysł na ciasto z ponczem na bazie herbaty oraz spirytusu. Placek doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty, dlatego warto przygotować ten wypiek na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Wykorzystanie ponczu sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Przepis na comber czekoladowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, kakao, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, herbata czarna, spirytus oraz orzechy włoskie. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić comber czekoladowy? Masło roztop w garnku, dodaj cukier, kakao, cztery łyżki wody i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając masę. Następnie odlej pół szklanki masy na polewę. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pozostałą masę czekoladową przełóż do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy czekoladowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia i wyciągnij z blaszki do pieczenia. Herbatę wymieszaj ze spirytusem i nasącz ciasto. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia polewy czekoladowej.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Podsumowując najlepszy comber czekoladowy z bakaliami stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek orzechów wzbogaca ciasto w wiele substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w combrze czekoladowym
Lista alergenów dla combra czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze combra czekoladowego
Comber czekoladowe to doskonały pomysł na smaczny deser. Danie zawiera alkohol, dlatego nie jest wskazane dla osób niepełnoletnich.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.