Ciepłe lody
- Białko jajka (10 szt.)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Wafelki do lodów (20 szt.)
Przepis na ciepłe lody krok po kroku
W garnku zagotuj wodę.
W misce umieść białka jaj.
Ubij na sztywną pianę i dodaj cukier.
Zmiksuj krótko, aż składniki się połączą.
Miskę z białkami postaw na garnku z gotującą się wodą.
Zmniejsz ogień i ubijaj masę przez około 10 minut.
Powinna ona zgęstnieć dość mocno.
Połowę masy wymieszaj z barwnikiem spożywczym.
Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wafle do lodów.
Rozpuść czekoladę w mikrofali i udekoruj wierzch lodów.
Więcej informacji na temat ciepłych lodów
Ciepłe lody to bardzo dobry pomysł na pyszny deser domowej roboty dla całej rodziny. Ciepłe lody kojarzą się z dzieciństwem. Dostępne były one w każdym sklepie, lecz od paru lat są dużo mniej popularnym deserem. Radą na to jest przygotowanie ich w domu własnoręcznie. Wbrew pozorom jest to bardzo proste i nie wymaga dużej ilości składników. Przepis na najlepsze ciepłe lody jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, wafelki do lodów, barwnik spożywczy, czekolada mleczna.
Jak zrobić ciepłe lody? W garnku zagotuj wodę. W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę i dodaj cukier. Zmiksuj krótko, aż składniki się połączą. Miskę z białkami postaw na garnku z gotującą się wodą. Zmniejsz ogień i ubijaj masę przez około 10 minut. Powinna ona zgęstnieć dość mocno. Połowę masy wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wafle do lodów. Rozpuść czekoladę w mikrofali i udekoruj wierzch lodów.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując ciepłe lody to deser dla dzieci i dorosłych. Domowe lody można udekorować także kolorową posypką. Łatwy przepis na tradycyjne i szybkie lody sprawdzi się na wiele okazji. Lody przygotowane w domu można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Proste lody są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w ciepłych lodach
Lista alergenów dla ciepłych lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafelki do lodów
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafelki do lodów
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- wafelki do lodów
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafelki do lodów
Wartości odżywcze ciepłych lodów
Ciepłe lody to domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać go osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.