Ciemny biszkopt
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jajko (7 szt.)
- Cukier (200 g)
Przepis na ciemny biszkopt krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
Dodaj kakao i wymieszaj składniki.
Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat ciemnego biszkoptu
Ciemny biszkopt to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Biszkopt to popularne ciasto na bazie mąki, jajek i cukru. Wykorzystywane jest jako baza do tortu lub innych deserów. Ciemny biszkopt można uzyskać poprzez dodanie do masy kakao lub gorzkiej czekolady. Przepis na ciemny biszkopt jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, jajka, cukier.
Jak zrobić ciemny biszkopt? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao i wymieszaj składniki. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: sprawdzony przepis na biszkopt sprawdzi się idealnie na deser. Najlepszy biszkopt można podawać z dodatkiem kawy lub herbaty. Wiesz już jak upiec ciemny biszkopt, dlatego wykorzystać przepis przy pierwszej możliwej okazji. Ciekawym dodatkiem do ciasta może być domowa konfitura i krem na bazie śmietany. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w ciemnym biszkopcie
Lista alergenów dla ciemnego biszkoptu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciemnego biszkoptu
Ciemny biszkopt to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę. Biszkopt można przygotować w wersji bezglutenowej.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
-
mąka pszenna,
kakao,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.