Ciemny biszkopt

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciemny biszkopt podany na białym talerzu.
Ciemny biszkopt
Ciemny biszkopt to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Biszkopt może być bazą do przygotowania ciasta lub tortu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
1235 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm

Przepis na ciemny biszkopt krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Dodaj kakao i wymieszaj składniki.

Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na ciemny biszkopt
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat ciemnego biszkoptu

Ciemny biszkopt to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Biszkopt to popularne ciasto na bazie mąki, jajek i cukru. Wykorzystywane jest jako baza do tortu lub innych deserów. Ciemny biszkopt można uzyskać poprzez dodanie do masy kakao lub gorzkiej czekolady. Przepis na ciemny biszkopt jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, jajka, cukier.

Jak zrobić ciemny biszkopt? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao i wymieszaj składniki. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: sprawdzony przepis na biszkopt sprawdzi się idealnie na deser. Najlepszy biszkopt można podawać z dodatkiem kawy lub herbaty. Wiesz już jak upiec ciemny biszkopt, dlatego wykorzystać przepis przy pierwszej możliwej okazji. Ciekawym dodatkiem do ciasta może być domowa konfitura i krem na bazie śmietany. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w ciemnym biszkopcie

Lista alergenów dla ciemnego biszkoptu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciemnego biszkoptu

na 100g gotowej potrawy

Ciemny biszkopt to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę. Biszkopt można przygotować w wersji bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
274.62
1235.81
Białko (g)
10.99
49.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
49.31
221.90
Węglowodany przyswajalne (g)
47.43
213.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.06
22.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.63
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
10.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.45
Tiamina (mg)
0.36
1.61
Ryboflawina (mg)
0.35
1.59
Niacyna (mg)
2.47
11.13
Foliany (µg (mcg))
71.52
321.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
57.84
260.27
Potas (mg)
176.83
795.75
Wapń (mg)
35.34
159.03
Fosfor (mg)
158.71
714.20
Magnez (mg)
42.78
192.49
Żelazo (mg)
3.37
15.16
Cynk (mg)
1.23
5.53
Miedź (mg)
0.29
1.30
Szacunkowy indeks glikemiczny ciemnego biszkoptu 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciemnego biszkoptu

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
22.50