Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 23.01.2022 r., 16:08 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
334 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder (200 g)
  • Masło (300 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Śliwki (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Masło (200 g) o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.

Następnie dodajemy jajka i dalej całość miksujemy do połączenia się produktów.

Mąkę pszenną (250 g) łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy ją za pomocą sitka do masy z jajkami. Ponownie miksujemy całość na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

Śliwki dokładnie myjemy. Kroimy na połówki. Usuwamy pestki.

Masę przelewamy do blaszki. Na górę ciasta układamy przygotowane owoce. Pozostałe składniki przekładamy na deskę. Siekamy nożem do momentu połączenia się.

Ciasto posypujemy kruszonką.

Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze śliwkami i kruszonką

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem śliwek i kruszonki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło (200 g) o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier puder i za pomocą miksera składniki ucieramy na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy całość. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną (250 g) z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesiewamy przez sitko do miski z jajkami i ponownie miksujemy całość. Śliwki dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Usuwamy z nich pestki. Masę przelewamy do blaszki, a na górę ciasta układamy owoce. Pozostałe składniki przekładamy na deskę i za pomocą noża siekamy do momentu połączenia się produktów. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Kruszonka do ciasta z owocami i pysznym spodem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście ze śliwkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
279.02
334.82
Białko (g)
3.41
4.09
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
34.96
41.96
Węglowodany przyswajalne (g)
34.12
40.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
14.41
17.29
Tłuszcze nasycone (g)
9.37
11.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.04
6.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
5.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
0.95
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.26
93.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
134.92
161.90
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.16
Witamina C (mg)
3.56
4.27
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.28
Witamina E (mg)
0.50
0.60
Retinol (µg (mcg))
126.47
151.76
Tiamina (mg)
0.18
0.22
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Niacyna (mg)
1.44
1.73
Foliany (µg (mcg))
42.70
51.23
Beta karoten (µg (mcg))
96.47
115.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
19.11
22.93
Potas (mg)
98.83
118.59
Wapń (mg)
15.47
18.56
Fosfor (mg)
49.04
58.85
Magnez (mg)
7.35
8.82
Żelazo (mg)
1.65
1.98
Cynk (mg)
0.32
0.39
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śliwkami i kruszonką 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze śliwkami i kruszonką

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
350 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śliwki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Koszt składników
32.80