Ciasto z rabarbarem i bezą
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Rabarbar (500 g)
- Masło (200 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą krok po kroku
Masło posiekaj z mąką.
Dodaj do mąki 4 żółtka oraz cukier i szybko zagnieć ciasto.
Zawiń ciasto w folię i schowaj do zamrażarki na około 15-20 minut.
Obierz rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 3-5 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 C.
6 białek ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Na blachę zetrzyj kruche ciasto, lekko ugnieć i nakłuj widelcem.
Na ciasto połóż pokrojony rabarbar i bezę.
Piecz w 180 C przez około 40 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym rabarbarem. Podstawą jest delikatnie słodkie kruche ciasto.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie mąki, masła lub twardej margaryny, jajek (w tym więcej białek), cukru i oczywiście rabarbaru. Z mąki, żółtek, masła i części cukru robimy kruche ciasto. Mąkę z masłem najlepiej jak najdrobniej posiekać. Potem dodajemy tylko cukier i żółtka jaj i chwilę zagniatamy, tak aby tylko składniki się połączyły. Z ciasta formujemy się kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie można obrać i pokroić rabarbar na kawałki o długości około 3 cm. Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość kwaskowatej warstwy, ale boisz się, że ciasto wyjdzie za kwaśne, to możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę jabłko albo kilka (zależy jak dużo warstwy jabłkowo-rabarbarowej chcesz otrzymać)i wymieszać z rabarbarem, z czego wyjdzie ci a’la szarlotka z rabarbarem i bezą. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, aby ciasto się nie przykleiło. Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozwałkowujemy. Ja wolę je zetrzeć, ponieważ tak jest szybciej i nie muszę wyjmować stolnicy i wałka, co zmniejsza ilość zmywania i ułatwia gotowanie. Ciasto rozkładamy na całej blasze do pieczenia, lekko ugniatamy i robimy dziurki widelcem, na całej powierzchni ciasta. Na tak przygotowany spód wykładamy pokrojony rabarbar lub rabarbar z jabłkiem. Bezę można przygotować na wiele sposobów, ale ja podam ci najprostszy sposób na bezę. Wystarczy ubić białka na sztywną pianę i dodać cukier. Ubijamy białka, do momentu aż cukier się rozpuści. Teraz tylko wykładamy bezę na rabarbar i pieczemy. Taki kruchy placek z rabarbarem i bezą pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto z pianką bezową jest słodko-kwaśne i wszyscy, którzy go kiedykolwiek spróbowali, uważają, że jest pyszne.
Alergeny w cieście z rabarbarem i bezą
Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą możesz odchudzić zamieniając część białej mąki na pełnoziarnistą, cukier na słodzik a masło na twardą margarynę.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.