Ciasto z rabarbarem i bezą

Opublikowano: 21.05.2021 r., 13:35 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto rabarbarowe z fioletowym bzem
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to idealne połączenie smaków. Słodka pianka bezowa tworzy idealny kontrast z kwaśnym rabarbaru. To sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 40 min
244 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Rabarbar (500 g)
  • Masło (200 g)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą krok po kroku

Masło posiekaj z mąką.

Dodaj do mąki 4 żółtka oraz cukier i szybko zagnieć ciasto.

Zawiń ciasto w folię i schowaj do zamrażarki na około 15-20 minut.

Obierz rabarbar i pokrój na kawałki o długości około 3-5 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 C.

6 białek ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem.

Na blachę zetrzyj kruche ciasto, lekko ugnieć i nakłuj widelcem.

Na ciasto połóż pokrojony rabarbar i bezę.

Piecz w 180 C przez około 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym rabarbarem. Podstawą jest delikatnie słodkie kruche ciasto.

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie mąki, masła lub twardej margaryny, jajek (w tym więcej białek), cukru i oczywiście rabarbaru. Z mąki, żółtek, masła i części cukru robimy kruche ciasto. Mąkę z masłem najlepiej jak najdrobniej posiekać. Potem dodajemy tylko cukier i żółtka jaj i chwilę zagniatamy, tak aby tylko składniki się połączyły. Z ciasta formujemy się kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie można obrać i pokroić rabarbar na kawałki o długości około 3 cm. Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość kwaskowatej warstwy, ale boisz się, że ciasto wyjdzie za kwaśne, to możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę jabłko albo kilka (zależy jak dużo warstwy jabłkowo-rabarbarowej chcesz otrzymać)i wymieszać z rabarbarem, z czego wyjdzie ci a’la szarlotka z rabarbarem i bezą. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, aby ciasto się nie przykleiło. Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozwałkowujemy. Ja wolę je zetrzeć, ponieważ tak jest szybciej i nie muszę wyjmować stolnicy i wałka, co zmniejsza ilość zmywania i ułatwia gotowanie. Ciasto rozkładamy na całej blasze do pieczenia, lekko ugniatamy i robimy dziurki widelcem, na całej powierzchni ciasta. Na tak przygotowany spód wykładamy pokrojony rabarbar lub rabarbar z jabłkiem. Bezę można przygotować na wiele sposobów, ale ja podam ci najprostszy sposób na bezę. Wystarczy ubić białka na sztywną pianę i dodać cukier. Ubijamy białka, do momentu aż cukier się rozpuści. Teraz tylko wykładamy bezę na rabarbar i pieczemy. Taki kruchy placek z rabarbarem i bezą pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto z pianką bezową jest słodko-kwaśne i wszyscy, którzy go kiedykolwiek spróbowali, uważają, że jest pyszne.

Alergeny w cieście z rabarbarem i bezą

Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i bezą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z rabarbarem i bezą możesz odchudzić zamieniając część białej mąki na pełnoziarnistą, cukier na słodzik a masło na twardą margarynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
232.79
244.43
Białko (g)
5.43
5.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
20.95
21.99
Węglowodany przyswajalne (g)
20.25
21.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
14.55
15.28
Tłuszcze nasycone (g)
9.45
9.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.10
5.35
Cholesterol (mg)
96.78
101.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
135.27
142.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.10
3.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
131.32
137.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.17
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Niacyna (mg)
1.16
1.22
Foliany (µg (mcg))
33.89
35.59
Beta karoten (µg (mcg))
48.14
50.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
37.06
38.92
Potas (mg)
167.57
175.95
Wapń (mg)
50.01
52.51
Fosfor (mg)
62.95
66.10
Magnez (mg)
13.17
13.83
Żelazo (mg)
1.26
1.32
Cynk (mg)
0.44
0.46
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rabarbarem i bezą 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z rabarbarem i bezą

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
34.50