Ciasto z musem jabłkowym
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (350 g)
- Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jabłka prażone (1500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 6 łyżek (60 g)
Przepis na ciasto z musem jabłkowym krok po kroku
Mąkę pszenną, cukier puder, jajka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie kulki. Jedną wkładamy do zamrażalki, a drugą wygniatamy dno blaszki.
Spód pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
W misce łączymy mus jabłkowy z mąką ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na blaszkę z upieczonym spodem.
Górę ciasta zdobimy z pozostałej kulki ciasta, ścierając ją na grubych oczkach.
Ciasto piecz jeszcze 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z musem jabłkowym
Pyszne ciasto z musem jabłkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem musu jabłkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z musem jabłkowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, cukier, puder, masło, jajka, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią przekładamy do jednej miski. Składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, które dzielimy na dwie kulki. Jedną wykładamy dno blaszki, a drugą wkładamy do zamrażalki. Blaszkę ze spodem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie łączymy jabłka ze słoika z mąką ziemniaczaną. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy je na blaszkę z upieczonym spodem. Na górę ścieramy pozostałą kulkę na grubych oczkach. Ciasto ponownie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sprawdzony przepis na ciasto z musem jabłkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Placek z musem jabłkowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z musem jabłkowym
Lista alergenów dla ciasta z musem jabłkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z musem jabłkowym
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.