Ciasto z morelami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Morele (350 g)
- Masło roślinne - schłodzone (200 g)
- Cukier - drobny (100 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto z morelami krok po kroku
W misce wie mieszaj mąkę, cukier, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do miski dodaj zimne, drobno posiekane masło oraz jajko. Ze składników zagnieć ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę i owiń ją folią spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nadziej do 180 stopni C (w programie góra plus dół).
Morele umyj , wyciągnij z nich pestki i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki, podziel je na dwie części (jedną większą, a drugą mniejszą).
Większą częścią ciasta wylep dno formy, ułóż na nim pokrojone morele i wierzch ciasta przykryj porwaną mniejszą częścią ciasta (ciasto na wierzchu lekko uklep, nie musi ono przykrywać całych owoców).
Ciasto piecz około 45 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z morelami
Ciasto z morelami jest bardzo prostym przepisem, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - zatem każdy powinien sobie z nim poradzić. Placek z morelami wywodzi się z kuchni polskiej. Idealnie nadaje się do diety wegetariańskiej. Jest to doskonała propozycja na pyszny podwieczorek czy deser do kawy i herbaty. Do wykonania tego ciasta potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, moreli, masła roślinnego, cukru, jajek, soli, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia.
Kruche ciasto z morelami jest łatwe w wykonaniu wystarczy naszykować dużą miskę, w której wymieszamy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz dodamy szczyptę soli. Suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz jajko. Wrabiamy ciasto i chowamy do zamrażalnika na 30 minut. W miedzy czasie wykładamy blaszkę papierem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z moreli wyciągamy pestki i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wyciągamy z zamrażalnika ciasto, które dzielimy na dwie części (jedna większą a druga mniejszą). Większa częścią ciasta wykładamy dno blaszki, następnie układamy na nie morele i posypujemy resztą ciasta delikatnie przyklepując do owoców. Szybkie ciasto z morelami wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Morele to niezwykle pożywne i bogate w witaminy oraz składniki mineralne owoce. W ich składzie znajdziemy witaminy A, C, E oraz składniki mineralne, do których zaliczymy między innymi potas. Ponadto owoce te zawierają beta-karoten i zeaksantynę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i przyczyniają się do mniejszemu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto morele są produktem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do diety redukcyjnej.
Przepis na ciasto z morelami idealnie nada się na spotkanie ze znajomymi przy dobrej kawie bądź herbacie. Pyszne i proste ciasto z morelami na pewno każdemu będzie smakowało i z pewnością nie jedna osoba poprosi o dokładkę tego pysznego ciasta.
Alergeny w cieście z morelami
Lista alergenów dla ciasta z morelami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z morelami
Ciasto z morelami to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Pamiętaj jednak, że jest to danie wysokokaloryczne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
morele,
masło,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.