Ciasto z malinami i bezą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Maliny (500 g)
- Białko jajka (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
Przepis na ciasto z malinami i bezą krok po kroku
Maliny wrzuć do garnka i delikatnie podgrzewaj z odrobiną wody.
Dodaj skrobię ziemniaczaną, gdy masa delikatnie zgęstnieje, a owoce rozpadną się, przestań ogrzewać.
Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodaj cukier i ubijaj dalej za pomocą miksera.
Na końcu dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Odłóż pianę na bok.
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier masło i proszek do pieczenia.
Zagnieć ciasto w rękach lub za pomocą maszyny.
Wyłóż ciasto na blaszce do pieczenia i nakłuwaj widelcem.
Na ciasto wyłóż maliny i pianę z białek jaj. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta z malinami i bezą
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto z malinami i bezą, które przygotujesz w krótkim czasie.
Ciasto będzie bardzo efektowne dlatego może posłużyć jako tort lub deser podczas ważnych uroczystości.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: mąka, jajka, a dokładniej białka, masło, cukier, maliny i odrobina skrobie ziemniaczana. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo owoce, ja zdecydowałam się na świeże maliny, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Zatem, jak zrobić ciasto z malinami i bezą?
W pierwszej kolejności wrzuć maliny do garnka i delikatnie podgrzej z odrobiną wody. Dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie zagotuj do momentu zagęszczenia. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, dodawaj cukier, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i odłóż piankę na bok. Z pozostałych składników zagnieć ciasto i wyłóż na blachę. Na ciasto wyłóż maliny i piankę. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach, za 40 minut pyszne ciasto z malinami i bezą będzie gotowe. Będzie to idealny pomysł na najlepsze ciasto urodzinowe, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w cieście z malinami i bezą
Lista alergenów dla ciasta z malinami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z malinami i bezą
Ciasto naturalnie zawiera gluten przez dodatek mąki pszennej. Jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować to ciasto z dodatkiem innych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.