Przepis na ciasto z makiem i budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm

Do garnka wlej mleko, dodaj mak, budyń i cukier.

Całość delikatnie podgrzewaj cały czas mieszając.

W tym czasie blachę wysmaruj masłem.

Mąkę przesiej przez sitko i połącz z resztą suchych składników oraz jajkiem.

Wyrób ciasto i wyłóż nim blachę.

Wlej masę budyniowo makową i upiecz w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.

ciasto z makiem i budyniem
Ciasto z makiem i budyniem
Koszt przygotowania dania
17.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto z makiem i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z makiem i budyniem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto z makiem i budyniem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań.

Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto z makiem i budyniem, które jest niezwykle szybkie i pyszne.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – mak.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto należy rozłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

W garnku musimy przygotować masę budyniowo - makową.

Wlej mleko do garnka i dodaj budyń, mak i cukier. Delikatnie zagotuj całość, a gdy zacznie gęstnieć, ściągnij z ognia.

Niech masa delikatnie ostygnie i przelej ją na wcześniej przygotowany spód.

Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto z makiem jest bardzo łatwe.

Ciasto to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi, ale także z rodziną. Ciasto jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie dobre nawet na tort na przyjęcie. Dodatkowo możesz przygotować, także kruszonkę. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto pełne maku będzie najlepsze z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto z makiem i budyniem. Jeśli tak koniecznie zapisz ten przepis.

Skoro już znasz przepis na ciasto z makiem i budyniem, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Wartości odżywcze ciasta z makiem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
334.09 kcal
334.09 kcal
Białko
4.93 g
4.93 g

Węglowodany w cieście z makiem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
45.62 g
45.62 g
Węglowodany przyswajalne
43.77 g
43.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.85 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.12 g
15.12 g
Tłuszcze nasycone
8.68 g
8.68 g
Tłuszcze nienasycone
6.44 g
6.44 g
Tłuszcze jednonasycone
3.87 g
3.87 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.57 g
2.57 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
42.97 mg
42.97 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z makiem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
121.59 µg (mcg)
121.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina C
0.12 mg
0.12 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
0.49 mg
Retinol
119.81 µg (mcg)
119.81 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
1.97 mg
1.97 mg
Foliany
59.11 µg (mcg)
59.11 µg (mcg)
Beta karoten
22.53 µg (mcg)
22.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z makiem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
66.14 mg
66.14 mg
Potas
131.19 mg
131.19 mg
Wapń
142.87 mg
142.87 mg
Fosfor
120.84 mg
120.84 mg
Magnez
32.16 mg
32.16 mg
Żelazo
2.75 mg
2.75 mg
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Miedź
0.16 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z makiem i budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z makiem i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z makiem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta z makiem i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mak niebieski
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z makiem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób