Ciasto z kaszą manną
- Kasza manna (170 g)
- Mleko 3,2% (1000 ml)
- Cukier (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Masło (200 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Herbatniki (300 g)
Przepis na ciasto z kaszą manną krok po kroku
Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera na konsystencję piasku. Następnie roztop masło (50 g) i wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno blaszki. Odstaw do lodówki.
Mleko (pozostaw 4 łyżki na polewę) gotuj z masłem (100 g), cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kaszę manną i gotuj dalej, aż masa zgęstnieje.
Gotową przelej na blaszkę ze spodem z herbatników.
Pozostałe masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier puder oraz 4 łyżki mleka. Wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto ozdób polewą. Odstaw do zastygnięcia.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta z kaszą manną
Pyszne ciasto z kaszą manną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z kaszą manną? Przygotowanie go jest proste. Na początku herbatniki kruszymy za pomocą blendera na konsystencję przypominającą piasek. Następnie w rondelku roztapiamy masło (50 g) i łączymy je z ciastami. Wykładamy nimi dno blaszki i odstawiamy do lodówki. Do garnka dodajemy mleko (pozostawiamy 4 łyżki, do przygotowania polewamy) oraz masło (100 g), cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki należy zagotować. Następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy dalej na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową przelewamy do blaszki ze spodem. Na koniec należy przygotować polewę czekoladową. W rondelku ponownie roztapiamy pozostałe masło oraz dodajemy kakao, cukier puder oraz mleko. Polewę mieszamy tak długo, aż składniki połączą się. Gotową polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis na ciasto z kaszą manną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na dużą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humoru, popęd seksualny oraz ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest silnym alergenem.
Ciasto z kaszą manną bez pieczenia odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z kaszą manną
Lista alergenów dla ciasta z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki
Wartości odżywcze ciasta z kaszą manną
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
kasza manna,
mleko,
cukier,
kakao,
masło,
cukier,
herbatniki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.