Przepis na ciasto z jeżynami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia, miska

Z mąki, żółtek, masła, cukru, jogurtu greckiego i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto.

Następnie podziel je na dwie kulki: mniejszą i większą.

Mniejszą część włóż do zamrażalki.

Większą częścią wyłóż dno blaszki do pieczenia.

Na gotowy spód ułóż owoce.

Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią owoce.

Ciasto piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto z jeżynami i kruszonką
Ciasto z jeżynami
Koszt przygotowania dania
42.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
465 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Ciasto z jeżynami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jeżynami

Pyszne ciasto z jeżynami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na bazie kruchego ciasta jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z jeżynami? Przygotowanie go jest proste. Na początku przygotowujemy kruche ciasto z żółtek, cukru, zimnego masła, jogurtu greckiego oraz proszku do pieczenia. Składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Małą kulę wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut, a większą wykładamy dno blaszki do pieczenia. Następnie na spód układamy owoce. Na górę ścieramy równomiernie zamrożoną kulkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie gotowy wypiek możemy posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z jeżynami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Kruche ciasto z owocami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z jeżynami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
291.16 kcal
465.86 kcal
Białko
4.01 g
6.42 g

Węglowodany w cieście z jeżynami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
37.08 g
59.32 g
Węglowodany przyswajalne
34.61 g
55.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.46 g
3.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
14.47 g
23.15 g
Tłuszcze nasycone
9.35 g
14.96 g
Tłuszcze nienasycone
5.12 g
8.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.25 g
6.80 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
1.39 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
80.24 mg
128.39 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z jeżynami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
128.77 µg (mcg)
206.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
7.78 mg
12.44 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.92 mg
1.47 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
122.21 µg (mcg)
195.54 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.44 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
2.22 mg
3.56 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
70.04 µg (mcg)
112.07 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
76.21 µg (mcg)
121.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jeżynami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
6.01 mg
9.62 mg
Potas
99.19 mg
158.70 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
27.75 mg
44.39 mg
Fosfor
53.20 mg
85.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
12.59 mg
20.15 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
2.48 mg
3.98 mg
Cynk
0.49 mg
0.78 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jeżynami 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jeżynami

Lista alergenów dla ciasta z jeżynami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania ciasta z jeżynami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
550 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 550 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Jeżyny
700 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
28.00
Za 700 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z jeżynami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób