Przepis na ciasto z buraków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Buraki ugotuj do miękkości. Następnie obierz je i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Jajka, cukier oraz ciepłe masło ubij za pomocą miksera do momentu uzyskania gładkiej masy.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się.

Na koniec dodaj starte buraki i ponownie całość wymieszaj. Gotową masę przelej do blaszki do pieczenia.

Ciasto piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto z buraków na talerzu
Ciasto z buraków
Koszt przygotowania dania
11.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto z buraków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z buraków

Pyszne ciasto z buraków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kakao jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z buraków? Przygotowanie go jest proste. Na początku buraki gotujemy do miękkości, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Jajka, cukier i ciepłe masło miksujemy na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao łączymy oraz przesiewamy do miski z masą. Składniki delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się. Na koniec dodajemy buraka i ponownie całość łączymy. Gotową masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Ciasto pieczmy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.

Przepis na ciasto z buraków nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto czekoladowe z czerwonych buraków odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Gorzka czekolada również sprawdzi się do przygotowania wypieku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
294.88 kcal
294.88 kcal
Białko
6.37 g
6.37 g

Węglowodany w cieście z buraków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
35.62 g
35.62 g
Węglowodany przyswajalne
32.71 g
32.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.92 g
2.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.54 g
15.54 g
Tłuszcze nasycone
9.86 g
9.86 g
Tłuszcze nienasycone
5.68 g
5.68 g
Tłuszcze jednonasycone
4.66 g
4.66 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
1.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
116.42 mg
116.42 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z buraków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
141.02 µg (mcg)
141.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
1.06 mg
1.06 mg
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
0.61 mg
Retinol
138.62 µg (mcg)
138.62 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.24 mg
Niacyna
1.94 mg
1.94 mg
Foliany
83.49 µg (mcg)
83.49 µg (mcg)
Beta karoten
28.27 µg (mcg)
28.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z buraków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
52.08 mg
52.08 mg
Potas
308.79 mg
308.79 mg
Wapń
73.92 mg
73.92 mg
Fosfor
185.51 mg
185.51 mg
Magnez
37.53 mg
37.53 mg
Żelazo
3.22 mg
3.22 mg
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Miedź
0.27 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z buraków 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z buraków

Lista alergenów dla ciasta z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
24.40
Jak oceniasz przepis na ciasto z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób