Ciasto z agrestem i budyniem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 13:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z agrestem i budyniem podane na niebieskim talerzyku.
Ciasto z agrestem i budyniem
Ciasto z agrestem i budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kwaskowate ciasto z agrestem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
175 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło pół kostki, w temperaturze pokojowej (100 g)
  • Cukier (75 g)
  • Jajko w temperaturze pokojowej (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Budyń (proszek) waniliowy (30 g)
  • Agrest (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 21 cm

Przepis na ciasto z agrestem i budyniem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, budyń i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

W drugiej misce umieść masło oraz cukier. Składniki utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę.

Następnie do masy dodaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka dokładnie utrzyj masę).

Do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny i ponownie utrzyj masę.

Do masy maślanej dodaj mąkę z budyniem i dokładnie wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia się składników.

Agrest umyj i oczyść z szypułek.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównanie i równomiernie wysyp agrest na jego wierzch.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Jak oceniasz przepis na ciasto z agrestem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z agrestem i budyniem

Ciasto z agrestem i budyniem to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszne, domowe ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z agrestem i budyniem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, jajka, mąka pszenna, budyń, agrest, skórka z cytryny oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasto z agrestem i budyniem? Do miski przesiej mąkę, budyń i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce umieść masło oraz cukier. Składniki utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Następnie do masy dodaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka dokładnie utrzyj masę). Do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny i ponownie utrzyj masę. Do masy maślanej dodaj mąkę z budyniem i dokładnie wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Agrest umyj i oczyść z szypułek. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównanie i równomiernie wysyp agrest na jego wierzch. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec szybkie i smaczne ciasto z agrestem i budyniem. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Warto przygotować je, gdy spodziewasz się gości. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia dopiero po ostudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście z agrestem i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z agrestem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z agrestem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z agrestem i budyniem to doskonała propozycja na pyszny deser. Agrest stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznych ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
234.48
175.86
Białko (g)
4.20
3.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
27.73
20.79
Węglowodany przyswajalne (g)
25.73
19.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
12.50
9.37
Tłuszcze nasycone (g)
8.07
6.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.43
3.32
Cholesterol (mg)
81.59
61.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
119.28
89.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.67
9.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
110.72
83.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.11
Niacyna (mg)
1.01
0.76
Foliany (µg (mcg))
28.85
21.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
46.84
35.13
Potas (mg)
131.15
98.36
Wapń (mg)
25.41
19.05
Fosfor (mg)
60.25
45.19
Magnez (mg)
11.25
8.44
Żelazo (mg)
1.13
0.85
Cynk (mg)
0.39
0.29
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z agrestem i budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z agrestem i budyniem

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
pół kostki, w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Jajko
2 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Budyń (proszek)
30 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Agrest
350 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 350 g
Koszt składników
29.50