Ciasto z agrestem i budyniem
- Masło - pół kostki, w temperaturze pokojowej (100 g)
- Cukier (75 g)
- Jajko - w temperaturze pokojowej (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy (30 g)
- Agrest (350 g)
Przepis na ciasto z agrestem i budyniem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, budyń i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
W drugiej misce umieść masło oraz cukier. Składniki utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę.
Następnie do masy dodaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka dokładnie utrzyj masę).
Do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny i ponownie utrzyj masę.
Do masy maślanej dodaj mąkę z budyniem i dokładnie wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Agrest umyj i oczyść z szypułek.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównanie i równomiernie wysyp agrest na jego wierzch.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta z agrestem i budyniem
Ciasto z agrestem i budyniem to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszne, domowe ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z agrestem i budyniem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, jajka, mąka pszenna, budyń, agrest, skórka z cytryny oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić ciasto z agrestem i budyniem? Do miski przesiej mąkę, budyń i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce umieść masło oraz cukier. Składniki utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Następnie do masy dodaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka dokładnie utrzyj masę). Do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny i ponownie utrzyj masę. Do masy maślanej dodaj mąkę z budyniem i dokładnie wymieszaj szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Agrest umyj i oczyść z szypułek. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównanie i równomiernie wysyp agrest na jego wierzch. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec szybkie i smaczne ciasto z agrestem i budyniem. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Warto przygotować je, gdy spodziewasz się gości. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia dopiero po ostudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście z agrestem i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z agrestem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z agrestem i budyniem
Ciasto z agrestem i budyniem to doskonała propozycja na pyszny deser. Agrest stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznych ciast.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.