Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło (340 g)
- Truskawki (600 g)
Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką krok po kroku
Do makutry wbij jajka, przesiej 300 g mąki pszennej, dodaj proszek do pieczenia, wsyp 200 g cukru.
200 g ciepłego masła pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
Utrzyj ciasto do powstania gładkiej masy.
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Truskawki ułóż na wierzchu ciasta i dociśnij lekko dłonią.
W misce umieść 140 g masła, dodaj 100 g cukru i 100 g mąki.
Połącz składniki do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę wyłóż na truskawki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto podać można na wiele różnych okazji. Ciasto można przygotować z truskawkami świeżymi lub mrożonymi. Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, truskawki.
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką? Do makutry wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, wsyp cukier. Ciepłe masło pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Utrzyj ciasto do powstania gładkiej masy. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Truskawki ułóż na wierzchu ciasta i dociśnij lekko dłonią. W misce umieść masło, dodaj cukier i mąkę. Połącz składniki do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wyłóż na truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości.
Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest doskonałe na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Wykorzystując do ciasta truskawki mrożone, rozmroź je przed dodaniem do ciasta. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasto najlepiej przechowywać przykryte ściereczką lub na paterze.
Alergeny w cieście ucieranym z truskawkami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.