Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
518 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Masło (340 g)
  • Truskawki (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, pałka drewniana

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką krok po kroku

Do makutry wbij jajka, przesiej 300 g mąki pszennej, dodaj proszek do pieczenia, wsyp 200 g cukru.

200 g ciepłego masła pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.

Utrzyj ciasto do powstania gładkiej masy.

Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Truskawki ułóż na wierzchu ciasta i dociśnij lekko dłonią.

W misce umieść 140 g masła, dodaj 100 g cukru i 100 g mąki.

Połącz składniki do uzyskania kruszonki.

Kruszonkę wyłóż na truskawki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto podać można na wiele różnych okazji. Ciasto można przygotować z truskawkami świeżymi lub mrożonymi. Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, truskawki.

Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką? Do makutry wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, wsyp cukier. Ciepłe masło pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Utrzyj ciasto do powstania gładkiej masy. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Truskawki ułóż na wierzchu ciasta i dociśnij lekko dłonią. W misce umieść masło, dodaj cukier i mąkę. Połącz składniki do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wyłóż na truskawki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest doskonałe na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Wykorzystując do ciasta truskawki mrożone, rozmroź je przed dodaniem do ciasta. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasto najlepiej przechowywać przykryte ściereczką lub na paterze.

Alergeny w cieście ucieranym z truskawkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
287.84
518.12
Białko (g)
5.31
9.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
32.56
58.62
Węglowodany przyswajalne (g)
31.94
57.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
15.91
28.63
Tłuszcze nasycone (g)
10.41
18.74
Tłuszcze nienasycone (g)
5.50
9.90
Cholesterol (mg)
98.42
177.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
143.70
258.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.79
32.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
141.18
254.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.37
Ryboflawina (mg)
0.18
0.32
Niacyna (mg)
1.46
2.62
Foliany (µg (mcg))
45.82
82.48
Beta karoten (µg (mcg))
29.11
52.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
27.39
49.30
Potas (mg)
200.45
360.81
Wapń (mg)
65.72
118.29
Fosfor (mg)
138.13
248.64
Magnez (mg)
13.76
24.77
Żelazo (mg)
1.62
2.92
Cynk (mg)
0.49
0.89
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z truskawkami i kruszonką

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
340 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.50
Za 340 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Koszt składników
42.10