Ciasto toffi na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r., 21:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto toffi na krakersach
Ciasto toffi na krakersach
Szybkie ciasto toffi na krakersach to pomysł na szybki deser dla każdego, dlatego poznaj mój przepis i przygotuj deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 60 min
346 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy 2 opakowania (200 g)
  • Masa krówkowa 1 puszka (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (180 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (20 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
miska, prostokątne naczynie, lodówka

Przepis na ciasto toffi na krakersach krok po kroku

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Śmietankę wlej do miski, wsyp cukier puder i miksuj na sztywną pianę.

Następnie dodaj żelatynę do śmietanki i delikatnie wymieszaj.

Krakersy wyłóż na dno szklanego naczynia, wyłóż krem śmietankowy, masę kajmakową, krakersy i ponownie krem.

Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto toffi na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta toffi na krakersach

Ciasto toffi na krakersach, które nie wymaga pieczenia to dobry pomysł na szybkie, domowe łakocie. Deser jest łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo tani. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, będą to: krakersy, masa kajmakowa w puszcze, śmietanka 30% tłuszczu, żelatyna i cukier puder.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach.

Śmietankę 30% możesz zamienić też na nieco niższą wersję kaloryczną, postaw na taką o zawartości 18% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić ciasto toffi na krakersach?

W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.

W tym czasie przelej śmietankę do miski, dodaj cukier puder i miksuj całość do momentu, aż ciecz zamieni się w sztywną pianę.

Tak powstały krem połącz z żelatyną za pomocą drewnianej łyżki i delikatnie wymieszaj.

Krakersy wyłóż na dnie naczynia szklanego, dodaj krem ze śmietany, warstwę masy kajmakowej, krakersy i ponownie warstwę kremu.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty w przygotowaniu przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Masa do ciasta nie zawiera glutenu, co będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Jeśli zadbasz, aby krakersy były bezglutenowe, ciasto będzie całkowicie pozbawione tych frakcji prolaminowych.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na ciasto toffi na krakersach, koniecznie przygotuj je w swoim domu dla całej Twojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cieście toffi na krakersach

Lista alergenów dla ciasta toffi na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta toffi na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Krakersy możesz zamienić na biszkopty lub herbatniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
346.39
346.39
Białko (g)
7.69
7.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
47.43
47.43
Węglowodany przyswajalne (g)
45.75
45.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
1.68
Glukoza (g)
1.02
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.26
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Skrobia (g)
11.59
11.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Laktoza (g)
2.40
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.17
14.17
Tłuszcze nasycone (g)
10.03
10.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
4.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
1.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
2.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.15
14.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
36.10
36.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.27
1.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.61
35.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.37
15.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.80
7.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
238.25
238.25
Potas (mg)
240.20
240.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
146.24
146.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
168.76
168.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.83
28.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta toffi na krakersach 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta toffi na krakersach

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
20.50