Przepis na ciasto toffi na krakersach krok po kroku
- Krakersy 200 g 2 opakowania
- Masa krówkowa 400 g 1 puszka
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
- Żelatyna 20 g 2 łyżki
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Śmietankę wlej do miski, wsyp cukier puder i miksuj na sztywną pianę.
Następnie dodaj żelatynę do śmietanki i delikatnie wymieszaj.
Krakersy wyłóż na dno szklanego naczynia, wyłóż krem śmietankowy, masę kajmakową, krakersy i ponownie krem.
Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

(liczba kalorii)
Ciasto toffi na krakersach - cechy przepisu
Więcej o cieście toffi na krakersach
Ciasto toffi na krakersach, które nie wymaga pieczenia to dobry pomysł na szybkie, domowe łakocie. Deser jest łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo tani. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, będą to: krakersy, masa kajmakowa w puszcze, śmietanka 30% tłuszczu, żelatyna i cukier puder.
U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach.
Śmietankę 30% możesz zamienić też na nieco niższą wersję kaloryczną, postaw na taką o zawartości 18% tłuszczu.
Zatem, jak zrobić ciasto toffi na krakersach?
W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.
W tym czasie przelej śmietankę do miski, dodaj cukier puder i miksuj całość do momentu, aż ciecz zamieni się w sztywną pianę.
Tak powstały krem połącz z żelatyną za pomocą drewnianej łyżki i delikatnie wymieszaj.
Krakersy wyłóż na dnie naczynia szklanego, dodaj krem ze śmietany, warstwę masy kajmakowej, krakersy i ponownie warstwę kremu.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia.
Sam widzisz, jaki to prosty w przygotowaniu przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.
Masa do ciasta nie zawiera glutenu, co będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Jeśli zadbasz, aby krakersy były bezglutenowe, ciasto będzie całkowicie pozbawione tych frakcji prolaminowych.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na ciasto toffi na krakersach, koniecznie przygotuj je w swoim domu dla całej Twojej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze ciasta toffi na krakersach
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście toffi na krakersach
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto toffi na krakersach
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto toffi na krakersach
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście toffi na krakersach
Lista alergenów dla ciasta toffi na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- proszek do pieczenia
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%