Przepis na ciasto toffi na krakersach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
miska, prostokątne naczynie, lodówka

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Śmietankę wlej do miski, wsyp cukier puder i miksuj na sztywną pianę.

Następnie dodaj żelatynę do śmietanki i delikatnie wymieszaj.

Krakersy wyłóż na dno szklanego naczynia, wyłóż krem śmietankowy, masę kajmakową, krakersy i ponownie krem.

Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

ciasto toffi na krakersach
Ciasto toffi na krakersach
Koszt przygotowania dania
15.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Ciasto toffi na krakersach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście toffi na krakersach

Ciasto toffi na krakersach, które nie wymaga pieczenia to dobry pomysł na szybkie, domowe łakocie. Deser jest łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo tani. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, będą to: krakersy, masa kajmakowa w puszcze, śmietanka 30% tłuszczu, żelatyna i cukier puder.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach.

Śmietankę 30% możesz zamienić też na nieco niższą wersję kaloryczną, postaw na taką o zawartości 18% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić ciasto toffi na krakersach?

W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.

W tym czasie przelej śmietankę do miski, dodaj cukier puder i miksuj całość do momentu, aż ciecz zamieni się w sztywną pianę.

Tak powstały krem połącz z żelatyną za pomocą drewnianej łyżki i delikatnie wymieszaj.

Krakersy wyłóż na dnie naczynia szklanego, dodaj krem ze śmietany, warstwę masy kajmakowej, krakersy i ponownie warstwę kremu.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty w przygotowaniu przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Masa do ciasta nie zawiera glutenu, co będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Jeśli zadbasz, aby krakersy były bezglutenowe, ciasto będzie całkowicie pozbawione tych frakcji prolaminowych.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na ciasto toffi na krakersach, koniecznie przygotuj je w swoim domu dla całej Twojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze ciasta toffi na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
346.39 kcal
346.39 kcal
Białko
7.69 g
7.69 g

Węglowodany w cieście toffi na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
47.43 g
47.43 g
Węglowodany przyswajalne
45.75 g
45.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
1.68 g
Glukoza
1.02 g
1.02 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fruktoza
0.26 g
0.26 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Skrobia
11.59 g
11.59 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Laktoza
2.40 g
2.40 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.17 g
14.17 g
Tłuszcze nasycone
10.03 g
10.03 g
Tłuszcze nienasycone
4.14 g
4.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.89 g
1.89 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
2.25 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
14.15 mg
14.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto toffi na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
36.10 µg (mcg)
36.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.27 mg
1.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
35.61 µg (mcg)
35.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.09 mg
1.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
15.37 µg (mcg)
15.37 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
7.80 µg (mcg)
7.80 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto toffi na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
238.25 mg
238.25 mg
Potas
240.20 mg
240.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
146.24 mg
146.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
168.76 mg
168.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
28.83 mg
28.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
0.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta toffi na krakersach 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście toffi na krakersach

Lista alergenów dla ciasta toffi na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta toffi na krakersach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na ciasto toffi na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób