Ciasto piaskowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Jajko (6 szt.)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto piaskowe krok po kroku
Jajka wbij do miski.
Ubijaj je, aż zrobią się białe.
Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Wlej olej rzepakowy i zmiksuj krótko.
Dodaj kakao i proszek do pieczenia.
Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta piaskowego
Ciasto piaskowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto piaskowe przypomina nieco konsystencją tradycyjną babkę wielkanocną. Tanie ciasto jest smaczne i szybkie do zrobienia. Ciasto można przygotować w wielu wersjach smakowych i z różnymi owocami jako dodatek. Przepis na ciasto piaskowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto piaskowe? Jajka wbij do miski. Ubijaj je, aż zrobią się białe. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Wlej olej rzepakowy i zmiksuj krótko. Dodaj kakao i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto idealnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Placek piaskowy przygotować można także z dodatkiem owoców świeżych lub mrożonych. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Proste ciasto będzie idealnym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Ciasto można ozdobić polewą na bazie czekolady lub tradycyjnym lukrem.
Alergeny w cieście piaskowym
Lista alergenów dla ciasta piaskowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta piaskowego
Ciasto piaskowe to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych i dużej ilości cukru. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto powinno stanowić maksymalnie jeden posiłek w tygodniu.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.