Ciasto piaskowe

Opublikowano: 11.07.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto piaskowe polane lukrem podane na metalowej kratce.
Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe to wspaniała propozycja na słodki deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne i bardzo szybkie do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
561 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (120 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto piaskowe krok po kroku

Jajka wbij do miski.

Ubijaj je, aż zrobią się białe.

Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.

Wlej olej rzepakowy i zmiksuj krótko.

Dodaj kakao i proszek do pieczenia.

Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto piaskowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta piaskowego

Ciasto piaskowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto piaskowe przypomina nieco konsystencją tradycyjną babkę wielkanocną. Tanie ciasto jest smaczne i szybkie do zrobienia. Ciasto można przygotować w wielu wersjach smakowych i z różnymi owocami jako dodatek. Przepis na ciasto piaskowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto piaskowe? Jajka wbij do miski. Ubijaj je, aż zrobią się białe. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Wlej olej rzepakowy i zmiksuj krótko. Dodaj kakao i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto idealnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Placek piaskowy przygotować można także z dodatkiem owoców świeżych lub mrożonych. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Proste ciasto będzie idealnym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Ciasto można ozdobić polewą na bazie czekolady lub tradycyjnym lukrem.

Alergeny w cieście piaskowym

Lista alergenów dla ciasta piaskowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta piaskowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto piaskowe to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych i dużej ilości cukru. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto powinno stanowić maksymalnie jeden posiłek w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
351.06
561.70
Białko (g)
9.50
15.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
47.23
75.57
Węglowodany przyswajalne (g)
46.18
73.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
14.80
23.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
4.55
Tłuszcze nienasycone (g)
11.96
19.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.47
3.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.75
111.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
46.08
73.73
Potas (mg)
313.15
501.03
Wapń (mg)
106.15
169.83
Fosfor (mg)
249.40
399.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.79
49.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.08
4.93
Cynk (mg)
0.97
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta piaskowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta piaskowego

Koszt składników
24.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
24.10