Przepis na ciasto na maślance z owocami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wbij jajka, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania puszystej masy.

Do masy jajecznej dodaj maślankę, olej i wymieszaj.

Przesiej 350 g mąki pszennej i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy razem z wiśniami i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto.

W misce umieść ciepłe masło, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.

Ciasto na maślance z owocami podane na białym talerzu.
Ciasto na maślance z owocami
Koszt przygotowania dania
19.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
555 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Ciasto na maślance z owocami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami to bardzo dobry pomysł na proste ciasto z dodatkiem owoców mrożonych lub ze słoika. Przepis na ciasto na maślance z owocami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, maślanka, wiśnie, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka, czekolada gorzka, masło.

Jak zrobić ciasto na maślance z owocami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj maślankę, olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy razem z wiśniami i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto. W misce umieść ciepłe masło, cukier i mąkę pszenną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne ciasto na maślance świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas weekendowych spotkań z rodziną i znajomymi. Do zrobienia ciasta można wykorzystać wiśnie świeże, mrożone lub ze słoika. Ciasto z kruszonką jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować także z innymi owocami takimi jak jagody, truskawki czy maliny.

Wartości odżywcze ciasta na maślance z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
300.25 kcal
555.47 kcal
Białko
5.94 g
11.00 g

Węglowodany w cieście na maślance z owocami

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
38.10 g
70.48 g
Węglowodany przyswajalne
37.62 g
69.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
14.40 g
26.64 g
Tłuszcze nasycone
6.31 g
11.67 g
Tłuszcze nienasycone
8.09 g
14.97 g
Cholesterol
71.01 mg
131.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto na maślance z owocami

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
86.90 µg (mcg)
160.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.70 mg
3.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
0.63 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
75.69 µg (mcg)
140.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
2.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.41 µg (mcg)
78.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
134.25 µg (mcg)
248.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na maślance z owocami

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
42.46 mg
78.56 mg
Potas
276.31 mg
511.17 mg
Wapń
111.25 mg
205.81 mg
Fosfor
191.76 mg
354.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.14 mg
29.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.76 mg
3.26 mg
Cynk
0.62 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z owocami 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na maślance z owocami

Lista alergenów dla ciasta na maślance z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na maślance z owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Maślanka 3%
250 g
1 szklanka
1.50
Za 330.0 g
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób