Ciasto na maślance z owocami

Opublikowano: 04.03.2022 r., 9:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na maślance z owocami podane na białym talerzu.
Ciasto na maślance z owocami
Ciasto na maślance z owocami to świetna propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekkie i ma zwartą konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
555 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Maślanka 3% - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło (120 g)
  • Wiśnie (300 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto na maślance z owocami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania puszystej masy.

Do masy jajecznej dodaj maślankę, olej i wymieszaj.

Przesiej 350 g mąki pszennej i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy razem z wiśniami i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto.

W misce umieść ciepłe masło, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami to bardzo dobry pomysł na proste ciasto z dodatkiem owoców mrożonych lub ze słoika. Przepis na ciasto na maślance z owocami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, maślanka, wiśnie, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka, czekolada gorzka, masło.

Jak zrobić ciasto na maślance z owocami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj maślankę, olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy razem z wiśniami i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na ciasto. W misce umieść ciepłe masło, cukier i mąkę pszenną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne ciasto na maślance świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas weekendowych spotkań z rodziną i znajomymi. Do zrobienia ciasta można wykorzystać wiśnie świeże, mrożone lub ze słoika. Ciasto z kruszonką jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować także z innymi owocami takimi jak jagody, truskawki czy maliny.

Alergeny w cieście na maślance z owocami

Lista alergenów dla ciasta na maślance z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na maślance z owocami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na maślance z owocami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
300.25
555.47
Białko (g)
5.94
11.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
38.10
70.48
Węglowodany przyswajalne (g)
37.62
69.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
14.40
26.64
Tłuszcze nasycone (g)
6.31
11.67
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
14.97
Cholesterol (mg)
71.01
131.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
86.90
160.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.70
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.69
140.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.41
78.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
134.25
248.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
42.46
78.56
Potas (mg)
276.31
511.17
Wapń (mg)
111.25
205.81
Fosfor (mg)
191.76
354.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.14
29.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.76
3.26
Cynk (mg)
0.62
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z owocami 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance z owocami

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Maślanka 3%
250 g
1 szklanka
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
35.60