Ciasto na maślance z budyniem

Opublikowano: 05.03.2022 r., 15:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto z kremem budyniowym
Ciasto na maślance z budyniem
Pyszne, puszyste i szybkie ciasto na maślance z budyniem o waniliowym smaku to prosty przepis na tani wypiek. Super także dla dzieci – one je uwielbiają.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 55 min
399 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Maślanka 2% (240 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Przepis na ciasto na maślance z budyniem krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.

Wlej mleko do garnka, odlej pół szklanki. Mleko w garnku zagotuj. Wymieszaj w szklance proszek budyniowy z 30 g cukru. Do gotującego mleka dodaj zawartość szklanki i dokładnie mieszaj, aż powstanie budyń. Lekko ostudź.

Mąkę wymieszaj z łyżką proszku do pieczenia.

Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli.

Zacznij ubijać jajka, dodając do nich stopniowo 220 g cukru oraz aromat waniliowy.

Jak masa stanie się puszysta, dodaj olej (podczas miksowania).

Na przemian dodawaj stopniowo mąkę oraz maślankę. Masę miksuj do połączenia składników.

Masę wlej do blaszki.

Na wierzchu wyłóż budyń.

Piecz ciasto około 55 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance z budyniem

Pyszne, puszyste i szybkie ciasto na maślance z budyniem o waniliowym smaku to prosty przepis na tani wypiek. Super także dla dzieci – one je uwielbiają. Przepis na ciasto na maślance z budyniem jest lekki. Zrobienie placka zajmie mało czasu. Najfajniejsze w nim jest to, że jest wilgotny. Ciasto na maślance z budyniem możesz zabrać ze sobą na wynos. To dobry sposób na słodki posiłek, który możesz wziąć na przykład do pracy lub szkoły. Sprawdź, jak zrobienie ciasta na maślance z budyniem jest proste i szybkie.

Ciasto na maślance z budyniem to delikatne, pyszne ciasto waniliowe przypominające biszkopt. Na wierzchu ma wyłożony, ugotowany budyń. To ciasto składa się z prostych składników, jakimi jest mąka, jajka, cukier, olej oraz maślanka. By wypiek urósł, przepis na ciasto na maślance z budyniem ma dodany proszek do pieczenia. Jest to dobre ciasto, które należy do tanich i prostych przepisów.

Takiego pysznego, szybkiego i prostego przepisu nie sposób nie polubić. W dodatku jest to placek, który jest tani. Jak zrobić ciasto na maślance z budyniem? Przygotuj piekarnik oraz blaszkę do pieczenia. Na samym początku, do przepisu na ciasto na maślance z budyniem, należy ugotować budyń. Budyń powinien być gęsty, więc dodaje się do niego o 100 ml mleka mniej, niż jest to zalecane. Gdy ugotujesz budyń, możesz go ostudzić. Ogólnie nie zaszkodzi, gdy do ciasta dodasz bardzo ciepły budyń. Wstaw piekarnik i włóż papier do pieczenia do blaszki. Przed zrobieniem ciasta przygotuj mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z solą i podczas ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, wlej olej, a następnie (po zmiksowaniu) dodawaj na przemian (stopniowo) maślankę oraz mąkę. Wystarczy wszystko zmiksować do połączenia składników i wylać masę do blachy. Na ciasto wyłóż budyń. Ciasto upiecz. Prosty przepis na deser gotowy.

Dla osób, które cenią sobie zwiększenie walorów zdrowotnych, warto jest zmienić składniki w placku. Ciasto na maślance z budyniem nie ma bowiem zbyt dużej ilości błonnika, a także ma wysoki indeks glikemiczny. Nie jest to dobre, gdy masz problemy z glikemią. Jak zrobić ciasto na maślance z budyniem, by było bardziej odżywcze? Na uwagę zasługuje mąka – zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka pełnoziarnista. Do wypieku wykorzystaj mąkę, której typ jest wyższy niż 720. Cukier najlepiej zamienić na erytrytol, stewię lub ksylitol. Pamiętaj, że gdy nie używałeś wcześniej zamienników cukru, organizm może nie być do nich przystosowany. W przypadku spożycia zbyt wysokiej ilości zamienników cukru możesz mieć rozwolnienie.

Alergeny w cieście na maślance z budyniem

Lista alergenów dla ciasta na maślance z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • maślanka 2%

Wartości odżywcze ciasta na maślance z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera bardzo mało błonnika. Dostarcza głównie węglowodanów. W mniejszym stopniu - tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
257.82
399.63
Białko (g)
6.01
9.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
36.73
56.92
Węglowodany przyswajalne (g)
36.71
56.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
9.89
15.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
12.31
Cholesterol (mg)
42.49
65.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.81
60.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
57.54
89.19
Potas (mg)
112.03
173.64
Wapń (mg)
64.58
100.09
Fosfor (mg)
87.56
135.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.35
22.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
2.24
Cynk (mg)
0.52
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z budyniem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance z budyniem

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Maślanka 2%
240 ml
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.09
Za 240 ml
Koszt składników
23.50