Przepis na ciasto drożdżowe na maślance krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Jajka wbij do miski i ubij z cukrem.

W rondelku roztop masło i nieco je ostudź. Gdy będzie chłodne, wlewaj je małymi porcjami do jajek i dokładnie ubijaj.

Do jajek dodaj maślankę i połącz przy pomocy miksera.

Do ciasta przesiej mąkę i dodaj drożdże, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Ciasto drożdżowe na maślance na talerzyku z cukrem w tle.
ciasto drożdżowe na maślance
Koszt przygotowania dania
10.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasto drożdżowe na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym na maślance

Ciasto drożdżowe na maślance to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe wypieki. To ciasto takie właśnie jest. Ma wspaniały, bardzo delikatny smak i miękki środek. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, czy słodka przekąska na drugie śniadanie. Jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil.

Przepis na ciasto drożdżowe na maślance jest idealnym wyborem dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Ten przepis jest naprawdę prosty, do tego zawsze się udaje. By go przygotować wystarczy tylko kilka chwil, więc będzie dobrym rozwiązaniem również dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Do stworzenia tego ciasta przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe na maślance, by było niezwykle smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, smaczna i do jej stworzenia używa się tylko podstawowych składników. Najważniejszym z nich są oczywiście drożdże. W przypadku tego przepisu robi się go na bazie sproszkowanej formy. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Nie trzeba przygotowywać zaczynu, dlatego całość zajmuje tylko kilka chwil. Jednak warto pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, by wyrosnąć. To właśnie dzięki temu staje się miękkie i puszyste. Wystarczy 30 - 40 minut, by ciasto było naprawdę wspaniałe, jednak im dłużej, tym lepiej.

Ten przepis pozwala na przygotowanie najbardziej podstawowej wersji tego wypieku. Oczywiście można również podawać go z innymi dodatkami np. z kruszonką, co wzbogaci efekt końcowy. Oprócz tego ciasto wspaniale smakuje również z dodatkiem owoców. Można podawać je ze śliwkami, truskawkami, czy brzoskwiniami. W każdej opcji jest równie pyszne. Ciasto, choć bardzo łatwe, zaskakuje wspaniałym smakiem. To dobre rozwiązanie zarówno na szybki deser, jak i słodką przekąskę do szkoły czy pracy. Świetnie sprawdzi się dla dzieci, gdyż jest bardzo delikatne, a przy tym lekkostrawne.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(104g)
Energia (kalorie)
302.98 kcal
315.10 kcal
Białko
8.25 g
8.58 g

Węglowodany w cieście drożdżowym na maślance

Na 100g
Na porcję
(104g)
Węglowodany
37.17 g
38.65 g
Węglowodany przyswajalne
36.98 g
38.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(104g)
Tłuszcz
13.99 g
14.55 g
Tłuszcze nasycone
9.25 g
9.62 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
4.93 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe na maślance

Na 100g
Na porcję
(104g)
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Tiamina
0.43 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.31 mg
Niacyna
2.64 mg
2.75 mg
Foliany
76.75 µg (mcg)
79.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe na maślance

Na 100g
Na porcję
(104g)
Sód
60.92 mg
63.35 mg
Potas
151.31 mg
157.37 mg
Wapń
63.37 mg
65.91 mg
Fosfor
130.31 mg
135.52 mg
Magnez
18.07 mg
18.79 mg
Żelazo
2.32 mg
2.41 mg
Cynk
0.65 mg
0.68 mg
Brak danych dla: maślanka 1%.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.19 mg
Mangan
0.27 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na maślance 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym na maślance

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
375 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób