Ciasto drożdżowe na maślance
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Ciasto drożdżowe na maślance jest jednym z najbardziej delikatnych, a przy tym bardzo łatwych w przygotowaniu. Sprawdzi się jako wspaniały wypiek na co dzień.
Składniki dla 10 porcji:
- Maślanka 1% - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 375 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 100 g
- Masło - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Drożdże suche - 7 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i ubij z cukrem.
- W rondelku roztop masło i nieco je ostudź. Gdy będzie chłodne, wlewaj je małymi porcjami do jajek i dokładnie ubijaj.
- Do jajek dodaj maślankę i połącz przy pomocy miksera.
- Do ciasta przesiej mąkę i dodaj drożdże, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.