Przepis na gofry na maślance krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
miska, gofrownica

Cukier wysp do miski i utrzyj z masłem, następnie wbij jajka.

Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj maślankę.

Tak przygotowane ciasto, porcjami wylewaj na gofrownicę.

Gofry podawaj posypane cukrem pudrem.

Często zadawane pytania

gofry na maślance
Gofry na maślance
Koszt przygotowania dania
6.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Gofry na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach na maślance

Gofry na maślance, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają najmłodsi, ale też dorośli.

Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry.

Zatem jak zrobić gofry na maślance?

Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, maślanka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry.

Cukier wsyp do miski i utrzyj z masłem za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wbij jajka i wymieszaj za pomocą rózgi.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze dobre gofry gotowe.

Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.

Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.

Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na maślance.

Wartości odżywcze gofrów na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
339.82 kcal
203.89 kcal
Białko
7.96 g
4.78 g

Węglowodany w gofrach na maślance

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
39.88 g
23.93 g
Węglowodany przyswajalne
39.88 g
23.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
16.95 g
10.17 g
Tłuszcze nasycone
11.24 g
6.75 g
Tłuszcze nienasycone
5.71 g
3.42 g

Witaminy w przepisie na gofry na maślance

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.06 mg
0.04 mg
Tiamina
0.36 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.16 mg
Niacyna
2.38 mg
1.43 mg
Foliany
60.78 µg (mcg)
36.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gofry na maślance

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
44.27 mg
26.56 mg
Potas
103.73 mg
62.24 mg
Wapń
45.54 mg
27.32 mg
Fosfor
94.33 mg
56.60 mg
Magnez
17.39 mg
10.43 mg
Żelazo
2.28 mg
1.37 mg
Cynk
0.64 mg
0.38 mg
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów na maślance 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach na maślance

Lista alergenów dla gofrów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • Masło

Cena przygotowania gofrów na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 2%
125 ml
1/2 szklanki
1.50
Za 330.0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 125 ml
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na gofry na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.9% osób