Przepis na gofry na maślance krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt.
- Maślanka 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Masło 125 g 1/2 kostki
- Cukier 60 g 1/4 szklanki
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
Cukier wysp do miski i utrzyj z masłem, następnie wbij jajka.
Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj maślankę.
Tak przygotowane ciasto, porcjami wylewaj na gofrownicę.
Gofry podawaj posypane cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciastka maślane
-
Placuszki na maślance
-
Ciasto na maślance
-
Ciasto maślane
-
Muffiny na maślance
-
Ciasto na maślance z owocami
-
Ciasto na maślance z budyniem
-
Chałka maślana
-
Ciasto na maślance z rabarbarem
-
Ciasto na maślance ze śliwkami
-
Ciasto na maślance z truskawkami
-
Ciasto na maślance z jabłkami
-
Babka na maślance
-
Ciasto czekoladowe na maślance
-
Ciasto drożdżowe na maślance
-
Ciasto na maślance

(liczba kalorii)
Gofry na maślance - cechy przepisu
Więcej o gofrach na maślance
Gofry na maślance, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają najmłodsi, ale też dorośli.
Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry.
Zatem jak zrobić gofry na maślance?
Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.
Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, maślanka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry.
Cukier wsyp do miski i utrzyj z masłem za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wbij jajka i wymieszaj za pomocą rózgi.
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze dobre gofry gotowe.
Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.
Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.
Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na maślance.
Wartości odżywcze gofrów na maślance
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w gofrach na maślance
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na gofry na maślance
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry na maślance
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach na maślance
Lista alergenów dla gofrów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
- Masło