Gofry na maślance

Opublikowano: 21.12.2021 r., 11:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry na maślance
Gofry na maślance
Gofry na maślance są jeszcze bardziej puszyste i delikatne niż te tradycyjne. Poznaj mój przepis i przygotuj chrupiące łakocie z cukrem pudrem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 7 min
203 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Maślanka 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier 1/4 szklanki (60 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
miska, gofrownica

Przepis na gofry na maślance krok po kroku

Cukier wysp do miski i utrzyj z masłem, następnie wbij jajka.

Dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj maślankę.

Tak przygotowane ciasto, porcjami wylewaj na gofrownicę.

Gofry podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na gofry na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów na maślance

Gofry na maślance, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają najmłodsi, ale też dorośli.

Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry.

Zatem jak zrobić gofry na maślance?

Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, maślanka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry.

Cukier wsyp do miski i utrzyj z masłem za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wbij jajka i wymieszaj za pomocą rózgi.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze dobre gofry gotowe.

Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.

Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.

Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na maślance.

Alergeny w gofrach na maślance

Lista alergenów dla gofrów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • Masło

Wartości odżywcze gofrów na maślance

na 100g gotowej potrawy

Gofry podawaj z własnoręcznie przygotowanymi dodatkami, może to być bita śmietana i świeże owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
339.82
203.89
Białko (g)
7.96
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
39.88
23.93
Węglowodany przyswajalne (g)
39.88
23.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
16.95
10.17
Tłuszcze nasycone (g)
11.24
6.75
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
3.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Tiamina (mg)
0.36
0.21
Ryboflawina (mg)
0.27
0.16
Niacyna (mg)
2.38
1.43
Foliany (µg (mcg))
60.78
36.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
44.27
26.56
Potas (mg)
103.73
62.24
Wapń (mg)
45.54
27.32
Fosfor (mg)
94.33
56.60
Magnez (mg)
17.39
10.43
Żelazo (mg)
2.28
1.37
Cynk (mg)
0.64
0.38
Miedź (mg)
0.09
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów na maślance 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów na maślance

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 2%
125 ml
1/2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 125 ml
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
20.00