Przepis na ciasto czekoladowe na maślance krok po kroku
- Maślanka 1% 250 g
- Cukier 100 g
- Mąka pszenna typ 500 375 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 125 ml
- Proszek do pieczenia 4 g
- Kakao 16% (proszek) 60 g
Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.
Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.
Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.
Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także kakao i ponownie zamieszaj mikserem.
Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto czekoladowe na maślance - cechy przepisu
Więcej o cieście czekoladowym na maślance
Ciasto czekoladowe na maślance to wspaniały przepis, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Jest smaczne i proste. Ma mnóstwo smaku i wspaniałą konsystencję. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom czekoladowych słodkości. To wspaniała opcja na szybki deser.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance w najprostszy sposób, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Nie ma żadnych dodatkowych warstw, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie czasochłonne czy trudne. To wypiek, z którym spokojnie poradzi sobie nawet początkująca osoba.
Przepis na ciasto czekoladowe na maślance pozwala na stworzenie deseru o wyjątkowym smaku. Do jego przygotowania używa się kakao, by było naprawdę aromatyczne. Najlepiej wykorzystać produkt dobrej jakości, by ciasto było smaczne. Należy pamiętać, by nie sięgać po produkty, które wzbogacane są o cukier, gdyż nie sprawdzą się one w przypadku tego ciasta. W dodatku nie są zbyt zdrowe, więc nie powinny gościć w menu zbyt często. To ciasto nie zawiera dużo cukru, jednak osoby z insulinoopornością powinny zamienić jego dodatek na słodzik. Świetnie sprawdzi się erytrytol. Warto jednak pamiętać, że w zbyt dużych ilościach może on powodować problemy z układem trawiennym.
To miękkie i bardzo delikatne ciasto będzie doskonałym wyborem na co dzień. Robione jest z białej mąki, dzięki czemu jest łagodne dla żołądka. Sprawdzi się również dla dzieci. Ciasto wspaniale smakuje bez żadnych dodatków, jednak można podawać je również z owocami, kremem z bitej śmietany, czy jogurtem. To wspaniała, a także prosta opcja dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest pełne smaku i bardzo słodkie. Sprawdzi się, jeśli szukasz pomysł na szybkie, ale naprawdę fantastyczne ciasto. Jest miękkie, delikatne i bardzo czekoladowe. Sprawdzi się nawet dla dzieci, które na pewno pokochają je za dużą ilość czekoladowego smaku. Ten prosty przepis sprawdzi się na każdy dzień.
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego na maślance
Energia i białka
(101g)
Węglowodany w cieście czekoladowym na maślance
(101g)
Tłuszcze
(101g)
Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe na maślance
(101g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe na maślance
(101g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście czekoladowym na maślance
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko