Przepis na ciasto na maślance z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.

Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.

Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.

Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie zamieszaj mikserem.

Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka umyj i pokrój na plasterki. Zasyp je cynamonem i wymieszaj.

Owoce poukładaj na wierzchu ciasta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Ciasto na maślance z jabłkami podane na drewnianej desce.
ciasto na maślance z jabłkami
Koszt przygotowania dania
10.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto na maślance z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na maślance z jabłkami

Ciasto na maślance z jabłkami to pyszny i bardzo prosty deser. Świetnie sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Można go przygotować w kilka chwil. To świetna opcja dla każdego miłośnika szarlotki. W tej wersji ciasto jest bardzo puszyste, a jabłka są miękkie i aromatyczne.

Przepis na ciasto na maślance z jabłkami jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Pomimo swojej prostoty zaskakuje wspaniałym aromatem, a także doskonałą konsystencją. Choć zwykle szarlotka gości na stołach w postaci kruchego ciasta, warto wypróbować zupełnie nową jej odsłonę. Jest warta każdej minuty spędzonej w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na maślance z jabłkami, które zachwyci wszystkich odmiennym wyglądem i wspaniałym smakiem, ten przepis będzie idealny. Jest szybkie, a przy tym naprawdę pyszne. W tym przepisie głównym składnikiem są oczywiście jabłka. Do pieczenia można wybierać zarówno odmiany słodkie, jak i kwaśne. Wszystko zależy od preferencji. Słodkie odmiany staną się po pieczeniu jeszcze słodsze, dlatego to opcja tylko dla prawdziwych miłośników słodkości. Kwaśne jabłka za to świetnie współgrają ze słodyczą ciasta i nieco ją przełamują, dzięki czemu placek nie jest zbyt mdły. Jabłka miesza się z cynamonem, dzięki czemu są naprawdę smaczne. Oprócz niego można również sięgnąć po szczyptę kardamonu, czy goździków. W sprzedaży są również dostępne gotowe mieszanki przypraw do szarlotki, można się nimi posiłkować albo sięgnąć po przyprawę do piekarnika. Warto jednak zwrócić uwagę, by nie miała w składzie cukru. Zwykle do szarlotki używa się tarte jabłka, jednak w tym przypadku proponowane są pokrojone w plasterki. Dzięki temu całość prezentuje się bardzo elegancko, a ciasto nie staje się nadmiernie miękkie. Można je również poszatkować, by skrócić czas przygotowania.

Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Ciasto ze względu na małą liczb składników przygotowuje się ekspresowo, a do tego jest niezwykle tanie. Sprawdzi się świetnie na co dzień.

Wartości odżywcze ciasta na maślance z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
250.67 kcal
313.33 kcal
Białko
6.06 g
7.57 g

Węglowodany w cieście na maślance z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
33.90 g
42.37 g
Węglowodany przyswajalne
33.32 g
41.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.58 g
0.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
11.45 g
14.32 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
9.74 g
12.17 g
Cholesterol
33.16 mg
41.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto na maślance z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.37 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.99 mg
2.48 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
49.17 µg (mcg)
61.46 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na maślance z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
43.28 mg
54.10 mg
Potas
135.25 mg
169.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
48.59 mg
60.73 mg
Fosfor
95.73 mg
119.67 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.15 mg
18.94 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
2.33 mg
Miedź
0.15 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z jabłkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na maślance z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta na maślance z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na maślance z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
375 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
42.60
Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób